Varnostna luknja v Intelovih procesorjih

Pomanjkljivost lahko zlonamernim programom omogoči dostop do vsebine zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro.

Ba. Pa., STA
čet, 04.01.2018, 11:35

Sacramento – Strokovnjaki za kibernetsko varnost so po poročanju tujih agencij v računalniških procesorjih znamke Intel odkrili varnostno luknjo, ki omogoča dostop do uporabnikovih osebnih podatkov. Ker gre za podatke na nivoju jedra sistema, bodo po opozorilih strokovnjakov potrebni popravki, ki bodo posegli v jedro, kar lahko upočasni delovanje računalnikov.

Pomanjkljivost lahko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zlonamernim programom omogoči dostop do vsebine zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro. Ker bo treba pri popravkih tako dostopati do jedrnega dela, bodo popravki precej obsežni, kar bo po opozorilih strokovnjakov vplivalo na hitrost delovanja operacijskega sistema in programov.

Podrobnosti o varnostni luknji iz varnostnih razlogov niso znane, razvijalci operacijskih sistemov pa po lastnih zagotovilih že izvajajo vse potrebne ukrepe. Razvijalci linuxa so menda popravek že pripravili, a njegovih podrobnosti niso navedli.

Pri Intelu so navedbe označili za pretirane in zagotovili, da grožnja ni tako resna. Takšno oceno je za AFP podal tudi neodvisni tehnološki analitik Jack Gold, ki je poudaril, da so vsi procesorji izdelani tako.

Google, katerega strokovnjaki so zaslužni za razkritje, je sporočil, da je posodobil svoje sisteme ter v sodelovanju z razvijalci programske in strojne opreme poskrbel za zaščito uporabnikov.

Po Googlovih navedbah so pomanjkljivost sicer odkrili tudi pri procesorjih znamk AMD in ARM, specializiranih za mobilne naprave. Gold je potrdil, da tudi strokovnjaki teh dveh družb izvajajo preventivne ukrepe.

Prijavi sovražni govor