Yahoo bo po novem Altaba

Ameriška družba se bo po prodaji internetne dejavnosti ameriškemu telekomunikacijskemu velikanu Verizon preimenovala.

Ba. Pa., STA
sre, 11.01.2017, 11:42

San Francisco − Ameriška družba Yahoo se bo po prodaji svoje osrednje, internetne dejavnosti ameriškemu telekomunikacijskemu velikanu Verizon preimenovala. Po novem se bo imenovala Altaba, delovala bo namreč kot investicijska družba, ki bo bedela nad zajetnim lastniškem deležem v kitajskem spletnem velikanu Alibaba.

Yahoo ima v lasti okrog 15-odstotni delež kitajskega e-trgovinskega velikana in delež v japonskem podjetju v mešani lasti Yahoo Japan, kar je septembra lani pomenilo premoženje v vrednosti okrog 40 milijard dolarjev, je razvidno iz poročanja ameriških medijev.

Yahoo je v 90. letih prejšnjega stoletja postal ena najbolj obiskanih spletnih strani na svetu, sprva kot imenik spletni strani oziroma iskalnik, nato pa tudi kot portal z različnimi vsebinami na spletu. Na vrhuncu internetnega balona je vrednost podjetja znašala 125 milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa ga je nato zasenčil ameriški spletni velikan Google. Pogrezajoči se Yahoo se je na pešanje rezultatov odzval z vrsto prestrukturiranj, nazadnje pa se je lani odločil za prodajo svoje osrednje dejavnosti ameriškemu Verizonu za 4,8 milijarde dolarjev.

Zdajšnja glavna izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer bo predvidoma po prodaji Verizonu zapustila matično družbo, prešla bo menda k novemu lastniku Yahoojevih spletnih aktivnosti. Vodstvo matične družbe bo menda zapustil tudi soustanovitelj Yahooja David Filo.

Pri tem pa še ni znano, kako bo na te načrte vplivalo decembrsko razkritje o vdoru, v katerem so hekerji leta 2013 ukradli podatke o več kot milijardi uporabnikov Yahooja. Vdor je bil razkrit le nekaj mesecev po novici o še enem vdoru v Yahoo, v katerem so bili domnevno ukradeni podatki 500 milijonov njihovih uporabnikov.

Prijavi sovražni govor