Zuckerberg spet glavni na Svetovnem kongresu mobilne telefonije

Prva tema, povezana s Facebookom je nedavna prepoved njihovega zastonjskega »dostopa do interneta« v Indiji.

tor, 23.02.2016, 15:44

Najbolj oblegan nastop na Svetovnem kongresu mobilne telefonije je bil že tretje leto zapored pogovor ustanovitelja in šefa Facebooka Marka Zuckerberga z novinarko Wireda Jessi Hempel. Žal se ta ni najbolj izkazala, a vseeno smo dobili vpogled v Zuckerbergova razmišljanja o nekaterih aktualnih dogajanjih, od internetne nevtralnosti, do navidezne resničnost in Applovega boja z FBI.

Prva tema, povezana s Facebookom je nedavna prepoved njihovega zastonjskega »dostopa do interneta« v Indiji. Tamkajšnji regulator je namreč ugasnil Facebookovo iniciativo free basic, v okviru katere so imeli uporabniki pametnih telefonov, ki sicer nimajo naročnine na prenos podatkov, dostop da facebooka in še nekaterih spletnih storitev oz. strani, ne da bi za ta dostop plačevali. Regulator je presodil, da to krši načelo internetne nevtralnosti, ker ustvarja neupravičeno razlikovanje med ponudniki.

Podobno kot je slovenski pred časom prepovedal zastonjski prenos podatkov za storitve pretočne glasbe in videa. Zuckerberg je dejal, da so zaradi tega razočarani, in ocenil, da se države pač razlikujejo med seboj. Besedne zveze internetna nevtralnost ni uporabil niti enkrat. Navrgel pa je, da so znotraj iniciative free basics, ki se je razvila iz njihove pobude internet.org, doslej v 38 državah 19 milijonom ljudem pomagali, da so se prvič povezali v »internet«.

V Facebooku so sicer malo pred Zuckerbergovim nastopom predstavili novo pobudo, imenovano Telecom Infra Project. V njej so se povezali z nekaterimi večjimi svetovnimi operaterji in proizvajalci opreme, da bi iskali možnosti, kako znižati ceno te opreme in uporabiti omrežja še na kakšen nov, inovativen način oz. povečati njihov doseg. Že za letos je Zuckerberg napovedal več (deset) tisoč dostopnih točk za prebivalci bolj odročnih predelov revnejših držav, kjer ni komercialnega interesa za mobilna omrežja.

Poleti bodo ponekod začela lebdeti tudi Facebookova letala z napajanjem na sončno energijo, ki so lahko v zraku po pol leta in oddajajo internetni signal. S tem bo podjetje poskusilo začeti uresničevati svojo vizijo, kako internet prinesti tja, kamor nihče nikoli ne bo vlekel kablov. Vendar pa je Zuckerberg zavrnil namigovanja, da poskušajo v Facebooku postati ponudnik dostopa do interneta.

»Naš poslovni model je popolnoma drugačen, mi ne postavljamo fizične infrastrukture,« je poudaril. Na vprašanje glede napetosti med njimi in operaterji, ki že leta negodujejo nad tem, da jim Facebook, Google z youtubom in podobni ponudniki storitev preobremenjujejo omrežja, nič pa ne vlagajo v to infrastrukturo, pa je prvi mož Facebooka odgovoril: »Operaterji so morali prilagoditi svoje poslovne modele ponujanju prenosa podatkov. Potrebo zanje pa ustvarjamo skupaj. Ljudje ne plačujejo za facebook, ampak za dostop do interneta.«

Na koncu pa je Zuckerberg izrazil še sočutje z Applom, ki ga FBI prek sodišča želi prisiliti, naj odšifrira telefon, ki je bil v lasti terorista. »Zavedamo se naše odgovornosti pri preprečevanju terorizma, vendar stranska vrata v šifrirane naprave ne morejo biti niti učinkovita niti niso dobra ideja,« je povzel.

Prijavi sovražni govor