Pavel Medvešček: V naši hiši ni nihče vedel za mojo skrivnost

Pavel Medvešček, pisatelj, publicist, grafik in slikar, je bil 42 let varuh najbolj osupljivih skrivnosti našega prostora.

tor, 27.12.2016, 06:00

Zgodbe je varoval več desetletij, ker ga je tako prosil njegov najpomembnejši »zadnji svoje vrste«. Priseči mu je moral (z močeradovo prisego), da jih ne bo objavil pred letom 2007, ko bo »luna obrnjena na glavo«. Takrat jih je vzel v roke in zadnje desetletje ustvarjal to skoraj 600 strani dolgo mojstrovino. Nihče ni vedel, kakšno bogastvo nosi v sebi, niti njegovi svojci.
Staroverstvo je način življenja, ki so ga nekoč poznali naši predniki, usodno odvisni od muhavosti vremena, skope ali plodne zemlje, smrtonosnih bolezni,« piše v predgovoru knjige dddr. Andrej Pleterski, arheolog, etnolog in zgodovinar. »V predindustrijski dobi so ljudje globoko spoštovali sile narave,« nadaljuje, »saj je že manjša vremenska motnja lahko povzročila lakoto in smrt skupine ljudi. Odločujoča povezanost z naravo jim je bila samoumevna, od nje so se učili, z njo živeli, z njo čutili in jo zato tudi slišali.« Človek po njihovem prepričanju nikakor ni najpomembnejša zemeljska žival.

Več preberite na novem spletnem portalu Onaplus.si

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor