Strah prežema primorsko univerzo, vsi pa gledajo stran

Poziv ministrstvu, naj ustavi rektorja Univerze na Primorskem pri zlorabi pooblastil in nezakoniti porabi javnih sredstev.
Objavljeno
10. februar 2016 19.42
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Člani znanstvenega sveta Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem so na novinarski konferenci opozorili na nesprejemljivo ravnanje rektorja univerze dr. Dragana Marušiča, ki je minuli petek začel postopek izredne odpovedi zaposlitve direktorju ZRS dr. Radu Pišotu.

Ta se bo moral jutri pred rektorjem zagovarjati zaradi svojih zapisov, med drugim v Delu, in izjav v medijih.

Člani se bojijo, da je postopek, ki ga je rektor začel le nekaj ur po tem, ko so se predstavniki ZRS in UP na pristojnem ministrstvu dogovorili o postopku sporazumnega razhoda med ZRS in Univerzo na Primorskem (UP), zgolj manever. Z njim naj bi rektor na mesto direktorja imenoval svojega človeka kot vršilca dolžnosti. Svojo bojazen utemeljujejo z izkušnjami, ko so že bili priča podobnemu ravnanju.

Bojimo se, da bo imenovanje rektorjevega človeka na mesto v. d. pomenilo, da se bo rektor o delitveni bilanci v bistvu pogovarjal sam s sabo in da bo ZRS ostal praznik rok, so pripovedovali posamezni člani sveta.

»Ne gre več zame, danes rešujemo ZRS, ne direktorja,« je dejal dr. Rado Pišot. »Gre za izkoriščanje instituta izredne odpovedi na neutemeljenih osnovah omejevanja svobode govora. Klican sem na zagovor zaradi moje izjave v Delu, intervjuja na Radiu Študent, ker sem obvestil upnike ZRS, da nismo pravna oseba in da se morajo obračati na univerzo, in ker nisem svojega odstopa po volitvah za rektorja ponudil rektorju, ampak sem šel po zaupnico na znanstveni svet, ki me je izvolil na ta položaj. Moram povedati, da v Delu nisem žalil univerze, sem pa ostro kritiziral delo rektorja. Zaradi tega se bom jutri zagovarjal. Ampak kot rečeno, zdaj ne gre več zame, gre za znanost in za njeno zaščito. Vsi, ki drugače mislimo, lahko doživimo takšno ravnanje. Danes jaz, jutri ti.«

»To me spominja na neke druge čase, ko so ljudi preganjali zaradi verbalnega delikta,« je dejal dr. Egon Pelikan, predstojnik za zgodovinske študije ZRS. »Te zgodbe se ponavljajo. Odstavljeno je bilo vodstvo FH, prvo vodstvo ZRS. Vodstva sedmih članic univerze od desetih so bila zamenjana na način, ki ne sodi na univerzo. To se dogaja na instituciji, ki bi morala biti podij svobodne misli in svobodne besede. Vsi, ki sedijo tu okoli mene, so uveljavljeni znanstveniki. Njihova usoda je ogrožena. V Sloveniji pa se – kot velikokrat – gleda stran, nihče ni za nič odgovoren. Vse je legalno, koliko pa je legitimno, se nihče ne vpraša.«

Dr. Lenart Škof je izpostavil, da ni telesa v državi, ki bi lahko sankcioniralo tako ravnanje. »Rektor lahko dela, kar želi, podpisuje vse pogodbe, dekani članic nimajo vloge, ki so jo nekoč imeli.« Dodal je še, da ne bo v pripovedovanju in naštevanju šel dlje, kot je že povedal, ker je tudi sam pod vsemi temi pritiski začel razmišljati o posledicah, ki bodo sledile.

Zbrani so predstavili tudi sklepe znanstvenega sklepa in zbora zaposlenih na ZRS, ki so jih kot svoje zahteve naslovili na rektorja UP in ministrico dr. Majo Makovec Brenčič kot predstavnico ustanovitelja.

To so:

  1. Prekinitev postopka izredne odpovedi dr. Radu Pišotu in vrnitev polnih pooblastil.
  2. Poziv ministrstvu, da se v skladu z zakonom aktivno vključi v postopek prestrukturiranja UP ZRS.
  3. Poziv ministrstvu, da kot edini organ, ki sme in mora skrbeti za zakonitost delovanja univerze, ustavi rektorja UP pri zlorabi pooblastil in nezakoniti porabi javnih sredstev.
  4. Nemudoma naj se omogočijo izvedba vseh postopkov za nemoteno izvajanje raziskovalnih projektov, črpanje evropskih sredstev in prijavljanje novih raziskovalnih projektov ter s tem prepreči materialna škoda UP ZRS.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so po novinarski konferenci ZRS Koper posredovali sporočilo, da je ministrstvo z Univerzo na Primorskem in Znanstveno-raziskovalnim središčem v rednem dialogu in da so seznanjeni z dogajanjem na univerzi.

»Treba je poudariti, da je univerza avtonomna, in v tem smislu je njihova notranja organizacijska struktura njihova avtonomna pravica. MIZŠ v to ne posega, lahko pa kot partner v dialogu poda določene nasvete. Na MIZŠ si želimo, da bi bili raziskovalno in pedagoško delo povezani, in v tej smeri gredo tudi vsi pogovori,« pravijo na ministrstvu.

Glavni tajnik UP Danijel Božič je za TV Slovenija sicer dejal, da nihče ni rekel, da bo rektor razrešil direktorja. »To je napačna trditev. Jutri je pogovor, kjer bo direktor povedal svoje, rektorat svoje.« Za POP TV so na univerzi kratenje svobode govora zanikali, postopek proti glavnemu kritiku pa da so začeli, ker naj bi bilo finančno stanje njegovega inštituta slabo in zavajajoče. »To ne pomeni odpovedi, ampak poglobljen pogovor pred morebitnim ukrepanjem,« je za POP TV ponovil Danijel Božič.

ZRS mora do 15. marca 2016 po sklepu senata UP najti svojo pot in poslovni model, pri tem pa poskrbeti za delitveno bilanco. Zdaj se člani sveta bojijo, da tega ne bodo mogli narediti prav zaradi samovolje rektorja. »Želimo preprečiti propad ZRS. Mi smo v pogajanjih z rektorjem, ki ima nad nami absolutno moč. Če izgubimo direktorja in dobimo za v. d. rektorjevega človeka, je naša usoda zapečatena.«