Štrukelj: Stavka bo trajala, dokler bo treba

Osnovne in srednje šole ter vrtci bodo 14. februarja v celoti zaprte. 

tor, 09.01.2018, 14:57

Štrukelj: »Vlada niti prejšnji teden ni dala svojega odgovora na stavkovne zahteve več kot 37.000 ljudi, ki zadevajo več kot 46.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Vlada nas ignorira ali pa meni, da smo ustrezno plačani. Če je prepričana, da smo izobraževalci dovolj plačani, naj nam to pove v obraz.« 

Ljubljana - »Današnja novica, da bo 13. februarja stavka dveh najštevilčnejših sindikatov v zdravstvu, ni presenečenje. Opozarjal sem, da se bo okrog teh datumov skoncentrirala velika stopnja nezadovoljstva, tako, da imamo zdaj stvari postavljene v vrsto. 12. februarja začnejo stavkati policisti, 14. pa celotno izobraževanje, kar seveda ni naključje,« je popoldne komentiral Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviz.

Vanjo bodo vključeni vzgojitelji in njihovi pomočniki, strokovni delavci, učitelji, svetovalni delavci, knjižničarji, lektorji, asistenti, bibliotekarji in visokošolski učitelji.     

Na stavkovne zahteve, ki so jih postavili sredi oktobra, namreč vladni pogajalci še vedno niso odgovorili, zato bodo 14. februarja zaprte osnovne in srednje šole ter vrtci; kako bo s stavko na univerzah še ni jasno.  

Predšolske otroke, ki jim starši ne bodo našli drugega varstva, bodo v vrtcih vseeno sprejeli, ne bodo pa v tem času izvajali pedagoških procesov, je pojasnil.  

Prva pogajanja v petek

Danes po seji glavnega stavkovnega odbora so pristojno ministrico Majo Makovec Brenčič, ki je že večkrat dejala, da njihove stavkovne zahteve podpira, povabili na prvo sejo pogajanj, ki bo v petek ob 11. uri. Ta je svoj prihod že potrdila in dejala, da pričakuje, da bodo na vladi dan prej sprejeta potrebna pogajalska izhodišča. 

Med vabljenimi sta še ministra za javno upravo in finance Boris Koprivnikar in Mateja Vraničar Erman. Predmet pogovorov bo sprememba tariftnega dela kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje.


V Svizu so nazadnje zavzeli ulice junija 2016, ko so se zavzeli za višje plače pomočnic vzgojiteljev. Foto: Jure Eržen/Delo

Na dan stavke, za valentinovo, bodo ob 12. uri organizirali protestni shod na Kongresnem trgu. »Zagotovo bo to najštevilčnejši shod zaposlenih v tem delu javnega sektorja,« je še napovedala Jelka Velički.    

Delna uresničitev zahtev prepreči stavko

Stavko še vedno lahko prepreči dogovor z vladno stranjo. Ta mora uresničiti vse tri stavkovne zahteve - zvišanje plač učiteljev ter drugih izobraževalcev od vrtca do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v prihodnjem letu v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene, ki imajo osnovna plačo nižjo ali enako minimalni plači - vendar ne nujno v zahtevani višini, je razložil Štrukelj.

Njihove zahteve so sicer v celoti težke več kot 100 milijonov evrov. 

Prijavi sovražni govor