Zdrav življenjski slog

V uradnem listu bo danes objavljen razpis za program zdrav življenjski slog.
Objavljeno
28. januar 2016 16.45
bsa/telovadnica
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Ljubljana – Šole, ki so program za zdrav življenjski slog izvajale na zalogo, pa tudi tiste, ki so ga začasno zamrznile ali se zanj še niso odločile, se lahko od danes znova potegujejo za sredstva. V uradnem listu bo objavljen razpis za izbor izvajalcev programa v prihodnjih dveh letih, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Poleg šol se lahko prijavijo tudi zavodi, registrirani za dejavnost v športu, in športna društva v javnem interesu. Program, ki je za učence brezplačen, otrokom zagotavlja dve dodatni uri športne aktivnosti na teden.

Skupaj z urami športne vzgoje bodo tako otroci, ki bodo sodelovali v programu, lahko telovadili kar pet ur na teden.

Ministrstvo ga bo sofinanciralo z denarjem iz Evropskega socialnega sklada, zanj pa bodo namenili pet milijonov evrov. V šolah, kjer so program že izvajali, so učencem ponudili tudi druge športne dejavnosti, denimo trening teka, drsanje, jahanje, in jih seznanili z manj znanimi športi, za katere med rednimi učnimi urami ponavadi zmanjka časa.

Dragocena prednost programa je, da na primer ure drsanja omogoči tudi otrokom iz socialno šibkejših družin, ki sicer nikoli ne bi stopili na drsalke.