Evropski poslanci za omejitev količine transmaščob v hrani

Evroposlanci so se zavzeli, da bi EU uvedla obvezno omejitev količin industrijsko proizvedenih transmaščobnih kislin.

Objavljeno
27. oktober 2016 11.15
vidic margarina
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Strasbourg − Evropski poslanci so se zavzeli, da bi EU uvedla obvezno omejitev količin industrijsko proizvedenih transmaščobnih kislin, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, neplodnost, Alzheimerjevo ter sladkorno bolezen in debelost, so sporočili iz evropskega parlamenta.

Po mnenju evroposlancev že dejstvo, da le tretjina evropskih potrošnikov pozna transmaščobne kisline, kaže, da ukrepi za označevanje vsebnosti teh kislin niso bili učinkoviti. V resoluciji, ki so jo sprejeli v sredo, so zato pozvali evropsko komisijo, naj najkasneje v dveh letih določi zakonske omejitve EU glede vsebnosti industrijskih maščobnih kislin tako za sestavine kot za končne proizvode.

Evropski parlament poudarja, da je dokazano, da so bile pravne omejitve za industrijske transmaščobne kisline, ki jih je uvedla Danska leta 2003 in v skladu s katerimi so vsebnost transmaščobnih kislin v oljih in maščobah omejili na dva odstotka, uspešne, saj se je število smrti zaradi bolezni srca in ožilja znatno zmanjšalo.

Podobne ukrepe kot Danska so kasneje uvedle tudi Avstrija, Madžarska in Latvija, medtem ko imajo prostovoljne omejitve v Belgiji, Grčiji, Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem in v Veliki Britaniji. Priporočila o količini transmaščob so izdala ministrstva za zdravje v Bolgariji, na Finskem, na Malti, na Slovaškem in v Veliki Britaniji.

Transmaščobne kisline so nenasičene maščobe, ki se nahajajo v mleku, mlečnih izdelkih in govedini ter v industrijsko proizvedenih delno hidrogeniranih rastlinskih oljih. Njihovo uživanje povečuje tveganje bolezni srca in ožilja. Običajno so bolj prisotne v cenejših živilih, kar pomeni, da so tveganju bolj izpostavljeni ljudje z nižjimi dohodki.

Slovenski inštitut za nutricionistiko je pred kratkim predstavil rezultate raziskovalnega projekta o transmaščobah v živilih v Sloveniji, ki kažejo, da margarine transmaščob tako rekoč ne vsebujejo, nasprotno pa so znatne količine transmaščob našli v trdih rastlinskih maščobah, ki jih uporabljajo v pekarnah in slaščičarnah.

Ministrstvo za zdravje medtem pripravlja predpis za omejitev transmaščobnih kislin v živilih, ki bo sprejet predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta.