GEN-I zmagovalec dražbe Zamenjaj in prihrani

Za elektriko naj bi bil letni prihranek 102,97 evra, za plin pa 108,44 evra.
Objavljeno
17. julij 2017 12.57
mpi*GEN-I
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Na licitaciji Zveze potrošnikov Slovenije za drugi skupinski nakup elektrike in plina je pri obeh energentih zmagal Gen-I. Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je povedal, da so to najnižje cene na trgu, poleg tega so brez vezave.

»Uspeh na licitaciji po mojem mnenju ni naključje, to je bil načrt, v pravem trenutku smo zakupili elektriko in plin po pravih cenah. Vmes se je zgodilo zvišanje cen na maloprodajnem trgu, zato drugi ponudniki verjetno niso mogli konkurirati,« je povedal predsednik uprave Gen-I, ki verjame, da bodo tisti, ki bodo v drugi akciji skupinskega nakupa elektrike in plina Zamenjaj in prihrani dejansko zamenjali dobavitelja, imeli najnižje cene elektrike in plina na trgu.

Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), je povedala, da se je za drugi skupinski nakup do zdaj registriralo 13.997 gospodinjstev, licitacija ponudnikov za nove naročnike pa je bila »zelo dobra«, saj je trajala kar štiri ure. V ZPS so izračunali, da bo povprečno prijavljeno gospodinjstvo pri računu za elektriko v enem letu prihranilo 102,79 evra, pri računu za plin pa 108,44 evra. Vsako prijavljeno gospodinjstvo bo individualno oceno prihrankov dobilo v drugi polovici avgusta, pogodbe pa bodo gospodinjstva podpisovala 5. oktobra. Pogodbe bodo sklenjene za 12 mesecev, vendar brez vezave in brez skritih stroškov, poleg tega bo moral Gen-I porabnike pravočasno obvestiti o cenah po enem letu. ZPS si sicer za veliko dela vzame 22,5 evra pri pogodbi za elektriko in 25 evrov pri pogodbi za plin.

Prijave še mogoče

Prijave v akcijo so zaradi zelo velikega zanimanja še mogoče. »Imamo zelo dober produkt,« pravi Kutinova. Gospodinjstvo lahko sodelovanje prijavi na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Tisti, ki niso vešči spleta ali ga ne želijo uporabljati, pa lahko pokličejo na številko (01) 432 30 35.

»Večina uporabnikov še ni zamenjala dobavitelja. Tisti, ki niso dejavni potrošniki, tudi največ plačujejo. Za dejavne uporabnike so prihranki v akciji lahko majhni, za nedejavne pa veliki, predvsem skozi leta. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo so tisti, ki so bili v osmih letih enkrat dejavni in pri mesečnem računu 40 evrov za dobavitelja izbrali Gen-I, prihranili 300 evrov,« je povedal Golob. Kutinova je dodala, da potrošniki velikokrat ne razmišljajo o rednih prihrankih. »Če bi sešteli vse male prihranke v več letih, bi si življenje zelo pocenili,« pravi Kutinova.

Prihranki se še povečujejo

Golob je opozoril, da bo s ceno za elektriko, ki je zmagala na licitaciji, mogoč prihranek od deset do 11 odstotkov računa. Vendar obstaja način za še večje prihranke. »Prvo je varčevanje s porabo, drugo pa samopreskrba z lastno sončno elektrarno. Ta prinaša trajne prihranke na ravni 70 odstotkov,« je dodal Golob, ki bi rad dosegel, da bi možnost za gradnjo sončnih elektrarn imeli tudi lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah in drugi v skupinskih naložbah.

S tem se bo več potrošniških organizacij ukvarjalo v projektu znotraj Horizonta 2020, vrednem 2,5 milijona evrov, ki se bo začel septembra. Kutinova je napovedala, da se bodo ukvarjali z varčevanjem z energijo in samopreskrbo.

Nikogar ne bodo izpustili

Golob je zagotovil, da se nobenemu gospodinjstvu, ki se bo prijavilo v akcijo Zamenjaj in prihrani, ni treba bati, da ga bodo izpustili. »Tudi če ste na akcijskem ceniku, lahko dobavitelja zamenjate brez penalov. To zagotavlja le Gen-I, drugi ponudniki vas zavezujejo za določeno prihodnje obdobje,« je še povedal Golob in dodal, da je »ta cena nižja od vaših akcijskih cen in najnižja na trgu«. Kutinova je povedala, da glede na izkušnje v tujini (zelo dejavni so na Nizozemskem, kjer imajo take kampanje dvakrat na leto) in doma začnejo vsi drugi ponudniki energentov po licitaciji svoje cenike prilagajati.