Kako se otresti naraščajočega »minusa« na bančnem računu

ZPS svetuje, kako ravnati, da nas trošenje prek zmožnosti ne pahne v prezadolženost.

pon, 19.06.2017, 12:12

Ljubljana − Kako odplačati limit na bančnem računu, ne da bi zapadli v negativno spiralo zadolženosti? Odgovor na to za marsikoga pereče vprašanje ponuja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v okviru javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov in stvarne napake, analizo sofinancira gospodarsko ministrstvo.

Limit pride prav, če se potrošniku ob enakih prejemkih nenačrtovano zvišajo izdatki. Eno je, če uporabi to pomoč kot enkratni izhod v sili, nekaj drugega pa, če minus na računu postane način življenja. Visoki stroški limita dolg še povečujejo, poveča se finančna ranljivost, saj za morebitne nove nepričakovane izdatke zmanjka manevrskega prostora.

Kot pojasnjujejo v ZPS, je ob finančnih težavah limit tvegan tudi zato, ker je njegova višina praviloma odvisna od višine dohodkov, banka pa izrednega limita tudi ni dolžna vsako leto podaljšati. Če banka zniža višino limita, ga ne podaljša ali pa od njega celo odstopi, se lahko finančne težave hitro zaostrijo.

Poravnava iz prihrankov ali s kreditom

Za vse, ki so večino časa »v minusu«, in so se odločili takemu stanju narediti konec, Boštjan Krisper iz ZPS svetuje: »Svoje izdatke morate spraviti pod nadzor in jih za toliko zmanjšati, da boste začeli ustvarjati presežek, s katerim boste limit odplačali. Postopno odplačevanje limita zahteva kar nekaj samodiscipline in je drago zaradi visokih stroškov. Obstajata še dve rešitvi za odplačilo limita. Prva je na voljo le tistim, ki imajo prihranke, na primer na varčevalnem računu ali v depozitu, ki niso vezani za več let. Takšna rešitev je vsekakor smiselna, saj so varčevalne obresti gotovo nižje od obresti, ki vam jih banka zaračuna za koriščenje limita. Druga rešitev pa je, da svoj limit odplačate z ugodnim obročnim kreditom. Tako svoj dolg odplačate v korakih, pri tem pa lahko tudi prihranite pri stroških. Pretekle primerjave stroškov klasičnega potrošniškega kredita in izrednega limita so pokazale, da je kredit ugodnejši že, če limit odplačate enako hitro kot kredit. V praksi sicer potrošnik limit odplačuje dlje od kredita in so zato stroški višji.«

Pri najemu kredita, s katerim nameravate odplačati limit, pa morate biti previdni, da ne bi svojih težav še povečali, opozarjajo na ZPS. V nasprotju z limitom boste morali pri kreditu vsak mesec na določen dan odplačati enak kreditni obrok. Zato je pomembno, da se prepričate, kolikšen obrok si sploh lahko privoščite. To boste najbolje storili tako, da naredite pregled svojih prihodkov in izdatkov v preteklih mesecih in izračunate, koliko sredstev lahko vedno namenite odplačilu kredita. Ker višji obrok pomeni hitrejše odplačilo in nižje stroške, velja naslednje pravilo: odplačajte kredit kakor hitro je to mogoče, ne da bi zašli v težave in mogoče spet potrebovali limit. Med odplačevanjem natančno spremljajte svoje izdatke, da boste svoje finance lažje obdržali pod kontrolo.

Zavarovanje ni obvezno

In kako najti najugodnejši kredit? Krisper svetuje, da je dobro preveriti ponudbe več bank, ne le »svoje«. Pri tem si potrošnik lahko pomaga s primerjalnikom ponudbe potrošniških kreditov na spletni strani ZPS. Finančni strokovnjak opozarja tudi, da pri manjših kreditih praviloma ni treba sklepati osebnih zavarovanj za primer nezmožnosti odplačila. V nasprotju s pogosto obveznim plačilom premije za zavarovanje kredita, s katerim zavarovalnica banki krije škodo v primeru neplačila, sklepanje drugih zavarovanj, s katerimi se odplača kredit v primeru brezposelnosti ali smrti, ni obvezno. Trezen razmislek je potreben tudi, če banka ponuja višji znesek kredita, kot je za potrošnika nujno. Tega se je treba izogibati, ker bodo sicer dolgovi še večji.

In ko bo težava z visokim limitom sanirana, naj se potrošnik vpraša, kolikšen limit sploh potrebuje. Nemara je tedaj na mestu odločitev za nižji limit.

Prijavi sovražni govor