Kalorična vrednost po novem tudi na alkoholnih pijačah?

Proizvajalci alkoholnih pijač bodo morali navajati sestavine ter hranilno vrednost svojih izdelkov.
Objavljeno
13. marec 2017 15.23
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Bruselj - Evropska komisija je danes objavila poročilo o obveznem navajanju seznama sestavin in označbe hranilne vrednosti alkoholnih pijač. Proizvajalci alkoholnih pijač morajo v enem letu pripraviti usklajen predlog, s katerim bodo potrošnikom zagotovili korektno navajanje sestavin alkoholnih pijač in njihovo hranilno vrednost.

Komisija bo predlog za samoregulacijo ocenila in če bo ugotovila, da je neustrezen, bo opravila oceno učinka za preučitev drugih možnosti v skladu z načeli boljšega upravljanja, so sporočili iz Bruslja.

Evropski komisar za zdravje in prehrano Vytenis Andriukaitis je ob objavi izpostavil, da poročilo podpira pravice potrošnikov, da so v celoti informirani, kaj vsebujejo pijače. »Ne obstaja nobena podlaga, ki zagotavlja izogibanje objavi sestavin in označb hranilnih vrednosti v alkoholnih pijačah. V sektorju se samoiniciativno vse več proizvajalcev odloča za tovrstne objave,« je še pojasnil komisar.

Evropska pravila že zahtevajo seznam sestavin in označb hranilnih vrednosti. Pravila veljajo za vso hrano, tudi za alkoholne pijače, z izjemo pijač, ki vsebujejo več kot 1,2-odstotni delež alkohola. Vse več držav pa je podalo zahtevo po sestavinah tudi v teh primerih. Nekateri proizvajalci alkoholnih pijač so že sami začeli z objavami omenjenih podatkov.