Pop TV in Kanal A nič več prek sobne antene

Programi bodo na voljo prek ponudnikov kabelskega in IPTV-omrežja ali satelitske televizije.
Objavljeno
02. december 2016 13.06
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Za gledalce, ki televizijske programe POP TV in Kanala A spremljajo izključno prek sobne ali strešne antene (razen satelitske), ogled programov od 16. januarja ne bo več mogoč.

Kot so sporočili iz Pro Plusa, bosta televizijska programa s 16. januarjem prenehala oddajati prek digitalnega prizemnega omrežja (DTT). Njihovi programi pa bodo na voljo izključno prek tistih ponudnikov kabelskega in IPTV-omrežja ter satelitske televizije, ki se bodo odločili za distribucijo.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) pri tem poudarja, da je prenehanje prizemnega razširjanja omenjenih TV-programov poslovna odločitev izdajateljev oziroma lastnikov obeh programov.

Gledalcem, ki bi hoteli spremljati oba ali katerega izmed obeh programov tudi po 16. januarju, pa Akos priporoča, da si še pred omenjenim datumom zagotovijo enega izmed alternativnih načinov dostopa do omenjenih televizijskih programov.

»Gledalcem svetujemo, da svoje možnosti dostopa do omenjenih TV-programov preverijo pri svojih lokalnih kabelskih, IPTV ali satelitskih operaterjih, saj bo televizijska programa POP TV in Kanal A mogoče spremljati prek omenjenih distribucijskih platform. Seznami operaterjev, ki distribuirajo TV-programe, so na voljo na spletnih straneh agencije, cene njihovih storitev so dostopne na spletnih straneh operaterjev in prek portala agencije,« dodajajo.

Gledalcem s sobno ali strešno anteno je za dodatne informacije in pomoč na voljo brezplačna telefonska številka 080 28 42.

ZPS operaterjem: programe Pro Plus ponudite ločeno

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes pozvala operaterje, ki ponujajo TV-programe, da programe Pro plus, če bodo ti postali dodatno plačljivi, v svojih shemah ponudijo ločeno in s tem omogočijo potrošnikom možnost izbire o tem, kateri plačljivi programi bodo v njihovih paketih.

V ZPS so zaenkrat previdni glede nadaljnjega razvoja dogodkov v zvezi z umikom dveh glavnih programov Pro plusa iz zraka. Na vprašanje STA glede možnosti podražitve paketov TV-programov kot posledica morebitnega dodatnega plačila operaterjev Pro plusu pa so sporočili, da mora »potrošnik imeti možnost izbire, kateri plačljivi programi bodo v njihovem paketu«.

V ZPS še pravijo, da bodo operaterji v primeru sprememb cen paketov morali o tem obvestiti naročnike najmanj 30 dni pred spremembo. V tem času ima potrošnik možnost, da brez odpovednega roka, brez plačila pogodbene kazni ali ostalih stroškov odstopi od naročniške pogodbe, če se s spremembami ne strinja.

Kot so še zapisali, si ZPS že dlje časa prizadeva, da bi potrošniku omogočili več pravic ob zamenjavi pogodbenih pogojev s strani operaterja, pri čemer se predvsem zavzemajo, da se potrošniku do konca obdobja vezave pogoji ne spremenijo.