Topljeni sir le napol sir

Jeste topljeni sir v lističih? Pa veste, kaj vsebuje?

Objavljeno
09. januar 2017 12.12
shutter/mlecni izdelki
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Primerjalno ocenjevanje enajstih vzorcev topljenih sirov v lističih različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk kaže, da je v njih le od 48 do 55 odstotkov sira.

Poleg tega je primerjalno ocenjevanje Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (MIPOR) pokazalo, da na štirih vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, kar deset od enajstih izdelkov vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila izdelkov.

Skupna ocena prehranskega profila topljenih sirov v lističih je nezadovoljivo, saj vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in veliko soli, sporočajo iz Miporja. Ocenjevalci so znova ugotovili tudi številne napake pri označevanju.

»Zanimivo je, da se nobeden od proizvajalcev ni odločil, da bi potrošniku razkril informacijo o vrstah sira v izdelku. Izdelek €.c.o.+ se je po sestavi razlikoval od preostalih topljenih sirov, saj je vseboval največ rekonstruiranega posnetega mleka. Med netipične topljene sire v lističih smo uvrstili tudi Mercator klasik in Hofmeister Snack Toast, saj sta oba namesto masla vsebovala od 14 do 16 odstotkov palmove maščobe. Dejstvo, da so proizvajalci namesto masla uporabili palmovo maščobo, nas ne preseneča več, saj je to postal trend in proizvajalci tovrstne cenene surovine uporabljajo tako rekoč vsepovsod,« je predstavila ugotovitve Nika Kremić.

Mlečne in nemlečne sestavine

Topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja sira ne bi prišli na prodajne police in bi lahko končali v hrani za živali ali celo v smeteh. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir zdrži do enega leta in je priročno pakiran za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu.

Fosfati in barvila

Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. Zakaj? »Zadnji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate,« sporočajo iz Moporja.

Kaj pa cena? Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih so odšteli od 4,45 (€.c.o.+) do 13,27 evra (Jošt toast). Med najbolje ocenjenimi so cenejši izdelki.

»Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav,« opozarja Kremićeva.

Primerjalno ocenjevanje topljenih sirov v lističih je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave izvaja v okviru državne koncesije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev.