Varni na internetu: Brezplačni kuponi, ki nas stanejo

Namesto brezplačnega kupona se bomo včlanili v plačljiv SMS-klub ali pa bomo za goljufe rudarili kriptokovance.

tor, 13.03.2018, 10:00

V zadnjem času so nas goljufi poplavili z množico reklam za brezplačne kupone, največkrat v višini 150 evrov, ali pa za možnost pridobitve brezplačnega telefona (kot je samsung galaxy S8 ali iphone X) različnih trgovin (Spar, Tuš, Hofer, Amzs, DM ...).

Primeri lažnih oglasov, od objav na družabnih omrežjih, anket pa vse do SMS sporočil:

Kam nas bo pripeljal klik na lažno reklamo, je odvisno od naše naprave. Brskalniki namreč spletnemu strežniku prek tako imenovanega polja »User-Agent« sporočijo zelo natančen podatek, za kakšno vrsto brskalnika gre. Tako lahko goljufi prek programske skripte na strežniku ugotovijo, ali smo na telefonu, na tablici, na namiznem računalniku ter ali uporabljamo chrome, internet explorer ali firefox ter nas temu primerno preusmerijo na različne spletne strani.

Če uporabljamo mobilni telefon, nas bodo pod krinko kupona za nakupovanje ali dragega telefona poskusili prepričati, da se včlanimo v plačljiv SMS-klub. Pred tem lahko tudi zahtevajo, da delimo reklamo na facebooku ali pa nas bodo poskušali prestrašiti, da se na našem telefonu nahaja virus, ter nas tako prepričali, da si namestimo neko zlonamerno aplikacijo.

Če pa na povezavo kliknemo na našem računalniku, nas lahko preusmerijo na spletno stran, kjer se nahaja koda za rudarjenje kriptokovanca monero. Ta koda deluje tako, da povsem zasede procesor, zaradi česar naš računalnik nenadoma postane zelo počasen ali celo povsem neodziven. To ponavadi zaznamo tudi tako, da ventilator na računalniku začne delovati s polno močjo. V tem primeru čim prej zapremo zavihek brskalnika.

Goljufi registrirajo domene zelo podobne pravim

Goljufi za namen tovrstnih prevar registrirajo spletno domeno, ki je podobna pravi domeni trgovca, vendar pa se od nje malo razlikuje. Če dobro pogledamo ime domene, le-ta vsebuje poseben znak:

Gre za tako imenovane IDN domene (Internationalized domain name), ki lahko vsebujejo tudi znake iz posebnih abeced, ki pa so lahko na prvi pogled zelo podobne našim črkam (domena se lahko zapiše tudi z običajnimi znaki s predpono xn--, v zgornjem primeru npr. xn--merctor-s4a.com oz. xn--ts-mua.com). Ta trik smo v preteklosti že zaznali v phishing napadih, zdaj pa ga uporabljajo tudi v drugih goljufijah.

Naj nas torej ne zavede BREZPLAČNA ponudba, pa naj bodo to kuponi, telefoni ali druge velike obljube. Preden vpišete katere koli osebne podatke, dobro preverite vse pogoje »nagradne igre« ter seveda podjetje, ki za to nagradno igro stoji.

***

Varni na internetu

Program Varni na internetu je nastal, da bi ozaveščal o nevarnostih, ki prežijo na povprečnega spletnega uporabnika. Ta vsakodnevno uporablja spletno bančništvo, nakupuje v spletnih oglasnikih in spletnih trgovinah, komunicira prek družbenih omrežij, na spletu išče informacije in opravlja različne počitniške rezervacije.

Njihova naloga je, da širšo javnost informirajo o vseh vrstah spletnih goljufij, katerih posledica je finančno oškodovanje žrtve, opozarjajo na varno uporabo spletnega bančništva in poudarjajo pomen varovanja naše identitete na družbenih omrežjih.

V programu Varni na internetu še posebej veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju uporabnikov o aktualnih spletnih prevarah in jih učijo prepoznavati najočitnejše znake spletnih prevar. Njihovi strokovni sodelavci pa nudijo brezplačno svetovanje tako fizičnim osebam kot podjetjem in organizacijam.

***

Po dosjeju prispevkov Varni na internetu lahko brskate TUKAJ.

Prijavi sovražni govor