ZPS test: dražji pomivalec za boljši rezultat

Testirani pomivalni stroji v glavnem dobro pomivajo posodo, le redki so »zgolj« povprečni.
Objavljeno
07. marec 2017 12.23
Gorenje
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana – Testi pomivalnih strojev, ki so jih opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kažejo, da moramo, če si želimo boljši stroj, globoko seči v žep. K sreči pa so med temi stroji cene nekaterih sprejemljivejše, razlike v doseženih rezultatih pa razmeroma majhne, kar daje več možnosti za izbiro. Kot ugotavljajo pri ZPS, je pri dražjih strojih večja pozornost namenjena izdelavi in kakovosti, na primer vrat, košar, pršilnih vetrnic, načinu filtriranja in izvedbi posodic za dodajanje sredstev za pomivanje.

Cena strojev je odvisna od modela in se giblje med 300 in 1200 evri. Prostostoječi so cenejši kot vgradni, ceno pa povečuje tudi njihova opremljenost − modeli s predalom za pribor so praviloma dražji od tistih s košarico.

Tokrat je bilo na testu več kot 180 pomivalnih strojev, le 18 jih lahko kupite pri nas. Večina je običajne velikosti, kar nekaj pa je bilo tudi ožjih modelov, trije celo v tako imenovani namizni oziroma »kompaktni« izvedbi.

Po porabi energije spadajo vsi testirani stroji med varčne (razredi od A+ do A+++), po učinkovitosti sušenja pa v razred A.

Učinkovitost v glavnem dobra

Pri ocenjevanju učinkovitosti je pomembno, kako stroji posodo pomijejo in osušijo. Testirani stroji v glavnem dobro pomivajo, le redki so »zgolj« povprečni.

»Dosežki pri pomivanju z varčnim programom so nekoliko slabši, kar smo tudi pričakovali, saj poteka pomivanje pri nižji temperaturi. Pri obeh programih so bile težave pri kosih posode z »zapečenimi« ostanki, največje seveda pri kuhalni posodi in pekaču, pri katerih se ostanki hrane pred pomivanjem sušijo v pečici pri višji temperaturi,« je predstavila del rezultatov Dušica Breskvar iz ZPS.

Visoka poraba energije in vode

Na testu so merili tudi, kako varčni so stroji pri pomivanju po univerzalnem in po varčnem programu, merili so porabo energije in vode. Po novi metodologiji so izmerjeno porabo preračunali na pogrinjek, kar je bolj ustrezno, ker zagotavlja bolj pravično primerjavo testiranih strojev z različno zmogljivostjo.

»Ocene za varčnost so pravzaprav presenečenje testa, saj se je na koncu pokazalo, da večina testiranih modelov ni izrazito varčna. Med njimi so tudi taki, ki se po podatkih o energijski učinkovitosti na energijski nalepki uvrščajo celo v najvišje razrede. Je pa tudi nekaj izjem. Tudi pri porabi vode rezultati niso najboljši, kar samo potrjuje že znano dejstvo, da je ob varčni porabi vode težko doseči dober rezultat pomivanja,« je rezultate komentirala Breskvarjeva.