Atmosfera na Zemlji podobnem planetu

Astronomi z Londonskega univerzitetnega kolidža so v atmosferi oddaljenega planeta iz skupine tako imenovanih super Zemelj z imenom 55 Cancri je v ozvezdju Raka odkrili vodik in helij.

S. R. P.
tor, 23.02.2016, 09:00

Astronomi z Londonskega univerzitetnega kolidža so ta teden v reviji Astrophysical Journal objavili novico, da so v atmosferi oddaljenega planeta iz skupine tako imenovanih super Zemelj z imenom 55 Cancri e v ozvezdju Raka odkrili vodik in helij. Omenjeni planet ima približno osemkrat večjo maso od Zemlje, njegova temperatura pa doseže 2000 stopinj Celzija. Čeprav na tem planetu ljudje ne bi mogli obstajati, pa je po mnenju astronomov odkritje omenjenih dveh plinov v atmosferi tega planeta pomembno. Prepričani so namreč, da bo spodbudilo nadaljnje iskanje planetov zunaj Osončja, ki bi bili primerni za življenje ljudi.

Cancri e je od Zemlje oddaljen približno 40 svetlobnih let in je eden od nekaj planetov, ki krožijo okoli Soncu podobne zvezde 55 Cancri, imenovane tudi Kopernik. Odkrili so ga leta 2004 kot enega od prvih planetov tipa super Zemelj. Odkritje tega planeta je posebno še zato, ker je bil eden od prvih odkritih kamnitih planetov, ki krožijo okoli zvezde, podobne našemu Soncu.

Astronomi so omenjena plina v atmosferi odkrili z novo tehniko obdelave podatkov, ki so jo razvili za vesoljski teleskop Hubble. Ta jim je, poleg izjemne svetlosti planeta, omogočila v množici podatkov iz Hubbla odkriti tudi podatke o planetovi atmosferi. Na podlagi teh podatkov astronomi zdaj domnevajo, da je jedro planeta verjetno zelo podobno diamantu. Glede na to, da je njegova zvezda nastala pred osmimi milijardami let in da je planetova krožnica zelo blizu zvezdi, astronome preseneča dejstvo, da je planet ohranil atmosfero. Dobljeni podatki poleg tega kažejo, da je v atmosferi močno prisoten tudi ogljik.

Po vzpostavitvi delovanja vesoljskega teleskopa Jamesa Webba, predvidenega za leto 2018, je po prepričanju astronomov utemeljeno pričakovati nova odkritja planetov z atmosfero.


Prijavi sovražni govor