Dokazali obstoj »Einsteinovih« gravitacijskih valov

Gravitacijske valove je mednarodni ekipi znanstvenikov uspelo zaznati s sofisticiranim observatorijem LIGO.

Mo. B., STA
čet, 11.02.2016, 17:22

Washington – Znanstvenikom je uspelo prvič doslej neposredno dokazati obstoj gravitacijskih valov, ki jih je pred sto leti prvi opisoval že Albert Einstein kot »rahlo valovanje v strukturi prostor-časa«. Gre za dosežek stoletja in že pred uradno objavo se je ugibalo, da so njegovi avtorji favoriti za letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko.

Pomembno odkritje so svetu danes razkrili znanstveniki v Washingtonu in še na več drugih lokacijah po svetu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gravitacijske valove je mednarodni ekipi znanstvenikov uspelo zaznati s sofisticiranim observatorijem LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Laboratorij LIGO, nedaleč od Washingtona. Foto: Caltech/MIT/LIGO Laboratory/Handout via Reuters

Ta ima dva identična detektorja na obeh straneh ZDA, v zveznih državah Louisiana in Washington, in je namenjen zaznavanju najmanjših vibracij gravitacijskih valov. Zaznal je nihanje, ki je nastalo ob trčenju dveh črnih lukenj pred 1,3 milijarde let, Zemljo pa je doseglo 14. septembra lani.

Zaznani signal je bil zelo jasen in nobenega prostora ni za dvom, da gre za neposreden dokaz gravitacijskih valov, je ob tem zatrdil Bruce Allen, ki je trenutno na čelu nemškega inštituta Maxa Plancka za gravitacijsko fiziko, piše STA.

Gravitacijsko valovanje je nihanje ukrivljenosti prostor-časa, ki se kot valovanje širi stran od izvora. Gravitacijski valovi teoretično prenašajo energijo v obliki gravitacijskega sevanja. Prvi je na osnovi svoje splošne teorije relativnosti leta 1916 njihov obstoj napovedal Albert Einstein.

Doslej to gravitacijsko sevanje ni bilo neposredno zaznano, so pa zanj obstajali posredni dokazi. Tako je bila Nobelova nagrada za fiziko že leta 1993 podeljena za meritve Hulse-Taylorjevega dvojnega sistema pulzarjev (PSR B1913+16), ki so pokazale, da so gravitacijski valovi več kot le matematične nepravilnosti, izhaja iz spletne enciklopedije Wikipedia.

Prijavi sovražni govor