Jug Azije ob koncu stoletja prevroč za življenje

Raziskava v reviji Science Advances opozarja, da utegne južna Azija ob koncu stoletja postati prevroča za življenje.
Objavljeno
09. avgust 2017 15.23
S. R. P.
S. R. P.
Južna Azija, kjer živi petina svetovnega prebivalstva, bi lahko bila do konca stoletja priča podnebnim spremembam, ko se bo vročina z vlago povzpela vse do vrednosti, neprimernih za življenje. Črnogledi scenarij naj bi se zgodil, če svet ne bo naredil nič proti globalnemu segrevanju, opozarjajo raziskovalci.

Raziskava, ki so jo objavili v reviji Science Advances, povzema pa jo francoska tiskovna agencija AFP, svari pred vročinskimi valovi, ko bodo temperature ozračja in vlažnost presegle vrednosti, ki jih ljudje lahko preživijo brez zaščite. Ta meja je za zdaj okoli 35 stopinj Celzija.

Raziskovalci so svoje ugotovitve preverjali na dveh podnebnih modelih. Prvi je tako imenovani scenarij običajnega ravnanja, drugi pa upošteva omejitev dviga temperature pod dvema stopinjama Celzija, k čemur se je s pariškim sporazumom iz leta 2015 obvezalo več kot 190 držav.

Po prvem modelu naj bi temperature ozračja do konca stoletja dosegle mejo, še primerno za življenje, v večini južne Azije, na posameznih območjih pa jo celo presegle. Okoli 30 odstotkov prebivalcev v regiji bo tako izpostavljeno škodljivim temperaturam ozračja. Smrtonosni vročinski valovi naj bi še posebej ogrožali gosto naseljeno Indijo, Pakistan in Bangladeš.

Velike dele Indije in Pakistana je že pred dvema letoma zajel peti najbolj smrtonosen vročinski val v sodobni zgodovini, ki je zahteval 3500 smrtnih žrtev.

V primeru drugega scenarija, ko naj bi v prihodnjih desetletjih uresničili ukrepe za omejitev segrevanja ozračja, bi bilo ekstremni vročini ozračja izpostavljeno samo dva odstotka populacije. Pri tem da bi temperature sicer dosegle nevarno stopnjo, več kot 31 stopinj Celzija, a ne bi dosegle usodne meje.

»Z ukrepi je mogoče preprečiti te hude napovedi. To ni nekaj, čemur se ne bi mogli izogniti,« je opozoril vodilni avtor raziskave Elfatih Eltahirhe, profesor okoljskega inženiringa na slovitem Mitu, Massachusettskem tehnološkem inštitutu.