Sogovornica je doktorirala na oddelku za biologijo na ljubljanski biotehniški fakulteti. Že med pripravljanjem diplome in doktorata je raziskovala težke kovine. Zanimala jo je vsebnost težkih kovin, zlasti kadmija in svinca, v rastlinah, pri tem pa predvsem vprašanje, kako preprečiti oziroma zmanjšati vsebnost teh elementov v živilih, ki so poglavitni del naše prehrane.
Kot pojasnjuje, je bilo v povezavi s tem pomembno delo skupine na katedri za fiziologijo rastlin, ki je pod vodstvom prof. Marjane Regvar proučevala težke kovine v Mežici in Žerjavu oziroma vsebnost težkih kovin v rastlinah na omenjenem in drugih onesnaženih območjih.
»Posebej smo proučevali rastlino rani mošnjak (Thlaspi praecox), ki raste v naravnem okolju in je sposobna v svojih listih kopičiti tudi 5000 miligramov kadmija na kilogram. Vemo, da velika večina rastlin ne more preživeti tolikšne 'stresne koncentracije' kadmija in drugih strupenih snovi, rani mošnjak pa jo, in to je pritegnilo našo pozornost. Logično se je pojavilo vprašanje, ali bi bila morda prav ta rastlina s svojo izjemno sposobnostjo vsrkavanja strupenih snovi, kot sta kadmij in svinec, lahko uporabna za načrtovano postopno čiščenje okolja. Toda nas je najprej zanimalo, kako lahko ta rastlina preživi tolikšno koncentracijo strupa in se normalno razvija.«
»Atomsko«
Železo, selen, jod,
Za železo se ve, da ga je v rastlinah na splošno malo, hkrati pa je slabo dostopno, saj v zrnatem delu rastlin njegov večji izkoristek omejuje delovanje fitata oziroma fitinske kisline. Precejšnja težava je tudi premajhna vsebnost selena, ker ga je v evropskih tleh na splošno malo.
Ponekod so težave zaradi pomanjkanja joda, ker dodajanje tega elementa – praviloma z dobro znanim jodiranjem soli – ni povsod zakonsko določeno in obvezno. V Evropi je razmeroma dobra vsebnost cinka v prehrani. Bistveno slabše pa so razmere glede tega v državah v razvoju, kjer so skromnejše možnosti za različne ukrepe, s katerimi bi zboljšali vsebnost tega in še nekaterih drugih elementov v obdelovalnih površinah, rastlinah in človekovi prehrani.
Prečni prerez lista slanoljubne puščavske rastline (Bassia indica). Slika prikazuje kopičenje natrija, kalija in klora, ki so pogosti gradniki naravne soli, v različnih delih lista. Barvna skala kaže koncentracijo posameznega elementa. Na sliki desno vidimo razporeditev treh elementov hkrati: natrij je v rdeči barvi, klor v modri in kalij v zeleni. V primeru kopičenja na istem mestu pride do mešanja barv, kot je prikazano na barvnem trikotniku. Foto: arhiv Paule Pongrac
Pšenično in ajdovo zrnoNa tem zanimivem raziskovalnem polju se tako strokovnjaki različnih strok veliko ukvarjajo z razvijanjem sodobnih metod, tehnologij in pristopov, da bi bolje razumeli zapletene procese znotraj drobnih rastlinskih tkivnih struktur. Nujno je dobro poznavanje mineralne prehrane rastlin in razumevanje tega, zakaj in kako nekateri elementi (ne) prehajajo skozi posamezne plasti, na primer v notranjost endosperma. To lahko odpira naslednje korake za izboljšanje hranilne vrednosti rastlinskih tkiv in razvijanje različnih ukrepov za širšo dostopnost mineralnih elementov v človekovi prehrani.
Dodatna »moč« hrane
Dr. Pongračeva pojasnjuje, da se sicer ne ukvarja z molekulskim žlahntnjenjem rastlin, ji je pa »zelo blizu« biofortifikacija, znanstveno področje, ki raziskuje načine za »izboljšanje mineralne sestave« izvornega rastlinskega materiala.
V sodobnem času pa postaja zaradi različnih razlogov vse bolj aktualno vprašanje, kako z boljšimi agronomskimi pristopi omogočiti rastlinam vsrkanje več za človekovo prehrano koristnih mineralnih elementov. Gre za tako imenovano »biookrepljeno« hrano, ki bi imela ustrezne količine in sestavo mineralnih elementov v vseh svojih užitnih delih, zrnu, plodovih, listih, koreninah.
V povezavi s tem je zanimivo raziskovanje genov, ki povečujejo transport železa iz tal in po rastlini v notranjost zrna, da bi tako izboljšali vsebnost tega elementa v endospermu in moki. Pri pšeničnem zrnu namreč nekateri pomembni elementi, ki so sicer v rastlini in tudi lupini, ne prehajajo v zadovoljivi količini v njegovo notranjost. Podobno razmišljajo o možnostih, kako bi lahko že z navadnim žlahtnjenjem povečali vsebnost cinka v listnati zelenjavi, kjer je prehajanje mineralnih elementov iz zemlje v steblo in liste razmeroma enostavno. V nasprotju s tem pa je pri potovanju mineralnih elementov po rastlinskem žilju do zrnja in do gomoljev bolj zapleteno.
Prečni prerez pšeničnega zrna, v katerem so vidni kalček (spodaj), bel založni škrobni del (v sredini) in semenska ovojnica (na obrobju). Pri pšenici se magnezij, fosfor in železo kopičijo v kalčku in v plasti celic pod semensko ovojnico, kalcij pa v semenski ovojnici. Založni škrobni del vsebuje le malo elementov. Barvna skala kaže koncentracijo posameznega elementa. Slika desno spodaj prikazuje razporeditev treh elementov hkrati: fosfor je v rdeči barvi, magnezij v modri in kalcij v zeleni. V primeru kopičenja na istem mestu pride do mešanja barv, kot je prikazano na barvnem trikotniku. Foto: arhiv Paule Pongrac
Kapusnice pod povečevalnim steklom
Sogovornica v povezavi z omenjenim področjem proučuje različne genotipe brokolija, cvetače, zelja in ohrovta. V laboratoriju na inštitutu Jamesa Huttona v Dundeeju imajo bogato semensko banko in opravljajo številne poskuse z različnimi rastlinskimi genotipi. Tako so v vzorčnih nasadih ugotovili, da različni kultivarji te vrste vsebujejo zelo različne koncentracije cinka.
Da bi dognali, kaj vpliva na tako različno vsebnost tega elementa v rastlinah, je Pongračeva zbrala za raziskavo ekstremne vzorce rastlin in zdaj proučuje, katere lastnosti korenin omogočajo privzemanje večje količine cinka in kaj je tisto, kar ovira oziroma zmanjšuje ta proces. Dobro poznavanje rastlinske fiziologije širi možnosti za različne oblike žlahtnjenja ter doseganje optimalne količine in ustreznega razmerja različnih mineralnih elementov.
Ječmen, kalčki,
Še pred tem je sogovornica, prav tako v okviru podoktorskega študija, proučevala hranilno vrednost ajdovih in pšeničnih kalčkov, ki so lahko dobrodošla popestritev vsakodnevne prehrane, predvsem pozimi, ko je na voljo manj svežega sadja in zelenjave. Projekt je vodila v sodelovanju z mednarodno priznanim strokovnjakom prof. Ivanom Kreftom.
Med drugim so poskušali obogatiti hranilno vrednost kalčkov tatarske ajde z magnezijem. V seriji poskusov so semena gojili na hranilni podlagi z mineralno vodo, radensko in donatom, in ugotovili, da radenska tatarski ajdi in njenim kalčkom prija, medtem ko je bila količina magnezija v donatu zanje »premočna«.
Magnezij je element, ki je zelo dostopen v vodi, ajda pa prav tako – v semenih in kalčkih – vsebuje različne pomembne antioksidante. Zraven ima še flavonoid rutin, tudi z antioksidativnimi lastnostmi. Zato so te njene sestavine zelo dobrodošle v vsakdanji prehrani.