Kemijski inštitut v dveh novih projektih za Hondo

Kemijski inštitut v Ljubljani je podpisal dve novi pogodobi z japonskim proizvajalcem avtomobilov Honda.

S. R. P.
čet, 13.07.2017, 11:00

Odsek za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu (KI) v Ljubljani je podpisal dve novi pogodbi z japonskim proizvajalcem avtomobilov Honda, in sicer za razvoj magnezijevih akumulatorjev. Pogodbi pomenita nadaljevanje dolgoročnega sodelovanja pri razvoju magnezijevih akumulatorjev, ki se je začelo leta 2013.

V okviru dosedanjega sodelovanja so raziskovalci pod vodstvom prof. dr. Roberta Dominka proučevali različne možne kombinacije materialov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti v magnezijevih akumulatorjih. Dobili so zanimive rezultate, ki so bili podlaga za nov koncept – tega bodo zdaj naprej razvijali z močno finančno podporo nemške podružnice japonskega podjetja.

V prihodnjih dveh letih se bodo tako na Kemijskem inštitutu ukvarjali z maloserijskim prototipnim razvojem koncepta, za katerega v Hondi vidijo aplikacijo. Pri drugem projektu bodo razvijali nov koncept, ki obeta trajnostno vzdržno kombinacijo akumulatorja na osnovi magnezija in obenem široko dostopne akumulatorje z visoko energijsko gostoto.

Energija, ki jo je mogoče skladiščiti v akumulatorjih na osnovi magnezija, je primerljiva z energijo, ki jo lahko skladiščimo v litij-ionskih akumulatorjih. Poleg tega je magnezij zelo enakomerno porazdeljen ter eden najpogostejših elementov na zemeljski obli. S tega stališča je zanimiv predvsem za podjetja, ki vidijo prihodnost v izkoriščanju obnovljivih virov električne energije in njenem skladiščenju v dostopnih in poceni akumulatorskih sistemih.

Prijavi sovražni govor