Klopna alergija na meso

Ugriz okuženega klopa utegne sprožiti alergijo na meso.

pet, 14.07.2017, 11:00

V ameriškem tehnološkem podkastu Radiolab so lani jeseni predstavili nenavadno zgodbo Amy Pearl, ki so jo na začetku poletne sezone povzeli številni drugi ameriški mediji. Pearlova je namreč opisala nenavadno izkušnjo, ko je nenadoma razvila hudo alergijo na meso in mesne izdelke.

Telo ji je začelo agresivno zavračati vso najljubšo hrano: zrezke, klobase, paštete in druge jedi, v katerih je uživala vse življenje. Po številnih preiskavah in detektivskem iskanju pravega vzroka so raziskovalci ugotovili, da je spremembo povzročil ugriz okuženega klopa.

Gozdni zajedavec ne prenaša samo borelije in klopnega meningoencefalitisa, ampak lahko v nekaterih primerih povzroči nenavadno spremembo v imunskem sistemu, zaradi katere začne telo zavračati sladkorno molekulo, znano kot »alpha-gal«.

V mesu je veliko te molekule, prav tako v nekaterih želatinah in prehranskih stabilizatorjih, ki jih uporabljajo za pripravo prehranskih izdelkov in zdravil. Alergija se prvič pojavi kar nekaj časa po piku, zato je težko postaviti pravo diagnozo (okuženi že pozabijo, da so imeli klopa). Poleg hude alergijske reakcije na meso so okuženi opisali še druge neprijetne simptome: slabost, nihanje krvnega tlaka, splošno slabo počutje in oslabelost.

Takšen učinek so doslej odkrili po piku ameriškega klopa »lone star«, ki so ga zaradi posebnega vzorca na hrbtu poimenovali po zastavi zvezne države Teksas. Ameriški mediji poročajo, da se je začela okužba letos širiti po državi in ni več omejena na nekatere toplejše predele, kjer so jo najprej odkrili.

Med razlogi navajajo segrevanje ozračja in druge okoljske spremembe, zaradi katerih se spreminjajo življenjska okolja številnih vrst. Prve primere so zaznali celo sredi New Yorka, število okuženih po državi se je v zadnjem letu povečalo za štirikrat. Absolutne številke so sicer majhne (nekaj sto okužb), a so precej povečale strah pred klopi. Za reakcijo trenutno ni zdravila ali cepiva, zato so okuženi obsojeni na neprostovoljno vegetarijanstvo.

Prijavi sovražni govor