Kmalu probiotična tableta za hujšanje?

Iskanje poti za vpliv pro- in prebiotikov na metabolni sindrom.
Objavljeno
09. marec 2016 10.49
Diana Zajec
Diana Zajec
V raziskavah o uporabnosti probiotikov proučujejo tudi njihov vpliv na presnovo in presnovne bolezni. Presnovni oziroma metabolni sindrom je v razvitem svetu velik problem, povezan z debelostjo, motnjami sestave maščob v krvi, srčno-žilnimi obolenji, možgansko kapjo, boleznimi jeter in sladkorno boleznijo tipa 2.

V nastanek vseh teh bolezni je vpletena tudi črevesna mikroflora. Od njene sestave je odvisno, kako dobro bomo predelali oziroma absorbirali zaužito hrano, kakšen bo njen izkoristek in kakšni bodo bakterijski presnovki. Nekateri med njimi namreč lahko spodbujajo nastanek debelosti pa tudi nastanek sistemskega vnetja, ki je, poleg debelosti, prepoznavna značilnost metabolnega sindroma.

»Raziskovalci zato poskušajo ugotoviti, kako bi z modifikacijo črevesnih bakterij s probiotiki ali morda prebiotiki, ki so specifična hrana za določene skupine bakterij, lahko kar najbolj vplivali na bakterijsko združbo kot celoto,« pojasnjuje gastroenterolog prof. dr. Rok Orel (na fotografiji), ki se na UKC v Ljubljani ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni prebavil in jeter pri otrocih in mladostnikih.

»Morda bomo kmalu dobili probiotično ali prebiotično tableto, ki bo učinkovita pri hujšanju. Pri enaki količini hrane bomo imeli manjši izkoristek; črevesne bakterije bodo tiste, ki bodo delale za nas,« s kančkom humorja napove nova raziskovalna področja dr. Orel. Ta so po njegovem prepričanju že zelo blizu uporabnosti.

Kako pa takšna tableta sploh lahko pomembno vpliva na karkoli? »Edini možni odgovor je, da ta kaplja v morje deluje kot sporočilo. Ne gre toliko za to, kaj bo ta bakterija neposredno metabolizirala, niti za to, kakšna bo njena neposredna interakcija z imunsko celico – pomembno je, da prinese sporočilo. To se bo širilo znotraj bakterijskih združb, znotraj celic našega organizma – kajti bakterije po različnih receptorjih in snoveh, ki jih izločajo, nenehno komunicirajo med seboj in z našim telesom,« meni klinik.

Trenutno sodeluje v raziskavi, v katero so v zdravstvenih domovih po Sloveniji vključili zdrave ljudi z metabolnim sindromom, pri katerih s prebiotiki poskušajo vplivati na sestavo črevesne mikroflore. »Opazujemo, kako se pri udeležencih študije izboljšuje metabolno stanje; ugotavljamo, kaj se dogaja z maščobami, sladkorjem v krvi, inzulinsko rezistenco in mikrofloro,« pravi dr. Orel.

Raziskava še ni končana, a v tujini je nekaj podobnih študij že potrdilo učinkovitost takšnega pristopa. Di. Z.