Korale ogrožene v celotnem Tihem oceanu

Posadka raziskovalne ladje Tara ocenjuje, da so korale v praktično celotnem Tihem oceanu ogrožene.
Objavljeno
06. september 2017 18.31
S. R. P.
S. R. P.
Ekipa raziskovalcev, ki je zadnji dve leti preživela na francoski raziskovalni ladji Tara, se je po preteku polovic svoje raziskovalne ekspedicije pred dnevi ustavila v Sydneyju v Avstraliji. Tam so novinarjem sporočili, da so zgroženi nad obsegom propada koral v tem največjem oceanu na našem planetu. Poudarili so, da so korale v praktično celem Tihem oceanu ogrožene zaradi tako imenovanega beljenja, procesa, ki ga sproža segrevanje in zakisanje oceana, temu pa so po njihovem prepričanju glavni vzrok podnebne spremembe.

»Celo na tako osamljenih in izoliranih območjih, kot je Samoa, oddaljena od razvitih držav s problemi onesnaževanja okolja, smo se morali zelo prizadevati, da bi našli še zdrave korale,« je poudaril kapitan ladje Tara Nicolas De La Brosse. »Kjerkoli v Tihem oceanu se znajdeš, povsod naletih na beljenje koral.«

Do beljenja koral pride, ko korale reagirajo na spremembe v okolju, predvsem na dvig temperature. Tedaj z njih izginejo alge, ki si cer živijo na njih. Oboji, alge in korale so odvisni drug od drugega in ne morejo preživeti ene brez drugih. Brez alg se korale pobelijo in če to zavzame velik obseg ali pa se večkrat ponovi, alge propadejo in si nikoli več ne okrevajo.

Tokratna raziskovalna ekspedicija na ladji Tara naj i trajala še dve leti in pomeni do zdaj največjo raziskavo koral. Raziskovalci bodo prepluli več kot 100 tisoč kilometrov morja. Med plovbo svojo pozornost namenjajo raziskovanju, kako se koralni grebeni v Tihem oceanu prilagajajo podnebnim spremembam. Po postanku v Sydneyju bodo pluli na sever in proučevali učinke podnebnih sprememb na Veliki koralni greben. Končni  rezultati iz podatkov,zbranih na njihovi plovbi, bodo analiziranih in objavljeni leta 2019.