Nezadržno širjenje virusa zika po ZDA

Nosečnice, izogibajte se območjem, ki jih je zajel virusni val!

čet, 28.01.2016, 14:00
Direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan je danes opozorila, da se nevarni virus zika »eksplozivno širi«, zato so za 1. februar sklicali izredno zasedanje WHO. Zdravstvena organizacija sicer pričakuje, da bi se lahko v Amerikah z virusom zika okužilo od tri do štiri milijone ljudi.

Na ponedeljkovem zasedanju bodo ugotavljali, ali izbruh virusa predstavlja nevarnost za javno zdravje po svetu. Pristojni odbor naj bi na njem pripravil tudi priporočila za ukrepe, ki naj bi jih sprejele prizadete, pa tudi druge države. (STA)

Nedavno odkriti virus zika, ki ga, tako kot virusa čikungunja in denga, prenaša komar vrste Aedes aegypti oziroma tigrasti komar, se nezadržno širi po ZDA.

Virusni val, ki se je maja lani začel v Braziliji in zajel srednje- in južnoameriške države, se utegne po zadnjih ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširiti po vsej ameriški celini. Pospešeno širjenje bo možno predvsem zato, ker prebivalci ZDA do lanske pomladi temu virusu niso bili izpostavljeni, zato nanj (še) niso odporni.

Virus pri večini okuženih povzroči le prehodne, včasih komaj zaznavne težave: slabo počutje, povišano telesno temperaturo, glavobol, bolečine v sklepih in mišicah, pordele očesne veznice, bolečino za očmi, redko izpuščaj. Najbolj ogroža nosečnice, saj je izjemno nevaren za nerojenega otroka. Kot kaže, povzroči mikrocefalijo, bolezen, katere najpogostejši etiološki dejavnik so prav infekcije. Novorojenci, okuženi z virusom zika, imajo v primerjavi z drugimi deli telesa nesorazmerno majhno glavo, pogoste so možganske poškodbe.

Povezava še ni nedvoumno potrjena, a v Braziliji se je število teh obolenj vrtoglavo povečalo prav po izbruhu zike. Medtem ko so leta 2014 evidentirali 150 primerov mikrocefalije, so samo od oktobra lani poročali o več kot 3500 takšnih primerih. Virus je povzročil smrt petih dojenčkov, proučujejo še 44 primerov. Tamkajšnji zdravstveni minister je obljubil, da bodo za razvoj zdravila, ki bi preprečilo možnost okužbe z ziko, namenili dodaten denar.

Za zdaj pa vsem, zlasti nosečnicam, priporočajo, naj se predvsem izogibajo stoječim vodam, kjer se komarji zadržujejo in razmnožujejo. Ker cepiva za zaščito pred virusom zika ni, je okužbo mogoče preprečiti edino z običajno zaščito pred piki komarjev, fizično in z repelenti. Pa seveda z izogibanjem nevarnim območjem. Čeprav povezava med okužbo s tem virusom v nosečnosti in mikrocefalijo pri otroku še ni bila dokazana, a se zaradi posrednih dokazov in izrednega porasta otrok z deformacijo glave in možganov zdi verjetna, nosečnicam odsvetujejo obisk Latinske Amerike, zlasti Brazilije.

V Evropi zike še ni, razen nekaj »uvoženih« primerov (v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in Danskem), ko so se ljudje okužili na potovanju zunaj stare celine.

Prvi primer okužbe z ziko pri človeku so sicer zaznali leta 1954 v Nigeriji. Kot kaže, pa se virus ne prenaša le s pikom komarja, ampak morda tudi s krvjo. Po podatkih WHO je bil doslej že evidentiran primer spolnega prenosa okužbe s tem virusom.


Prijavi sovražni govor