Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Isamu Akasaki, Hiroši Amano in Šudži Nakamura

Odbor jim je podelil nagrado, ker so izumili učinkovite diode, ki oddajajo modro svetlobo.

Objavljeno
07. oktober 2014 11.39
SWEDEN-NOBEL-PRIZE-FILES
S. R. P., znanost, M. Č., Delo.si
S. R. P., znanost, M. Č., Delo.si

Včeraj so podelili Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino, danes pa so ob 11.45 razglasili nagrajenca za fiziko.

Letošnjo Nobelovo nagrado na področju fizike so prejeli Isamu Akasaki in Hiroši Amano, oba z Univerze v Nagoji, in Šudži Nakamura s Kalifornijske univerze v Santa Barbari za izum učinkovitih diod, ki oddajajo modro svetlobo (LED) in omogočajo učinkovit in varčen vir bele svetlobe.

To pomeni, da svetilke z vgrajenimi diodami, ki oddajajo modro svetlobo, omogočajo zelo dobro in hkrati veliko cenejšo osvetlitev in zato pomenijo velik prihranek v sicer znatni porabi energije za osvetlitev.

Svetlike s temi diodami imajo do stokrat daljšo življenjsko dobo, kot jo imajo rdeče ali zelene svetilke LED, ki so bile razvite že pred nekaj desetletji.

Kot so pojasnili med današnjo slovesno obrazložitvijo letošnje Nobelove nagrade za fiziko na Švedski kraljevi akademiji v Stockholmu, je bila pot do svetilke LED z modro svetlobo dolga in zapletena, a letošnji nagrajenci so razvili učinkovito strukturo, ki je omogočila uporabo modre svetilke LED. Modra je namreč bistvena za ustvaritev svetilk z belo svetlobo.

Svetilke LED obetajo izboljšanje kakovosti življenja kar poldrugi milijardi ljudi, ki živijo na območjih brez električne napeljave. Ker te svetilke potrebujejo zelo malo energije, se namreč lahko napajajo s poceni sončno energijo. Sicer pa je letos nagrajena inovacija v svetilkah LED močno prisotna v našem življenju − med drugim na primer osvetljujejo tudi zaslone mobilnih telefonov.

Lani so objavo nagrajenca nekoliko preložili, saj članom odbora nikakor ni uspelo priklicati lavreata. Peter Higgs, ki je odkril Higgsov bozon, domnevni osnovni delec, ki ga napoveduje standardni model fizike delcev, je bil takrat ravno na malici. Tokrat je članom odbora uspelo priklicati profesorja Nakamuro in ga ob tretji uri zjutraj seveda pošteno predramiti. Zaman pa so klicali profesorja Akasakija: med razglasitvijo je bil ravno na letalu.

Preberite tudi ...

* Higgs je znanstvenik, kaj pa je bozon?

* »Nekaj majhnega, a ključnega, odločilnega«

Ali ste vedeli, da ...

* so med letoma 1901 in 2013 podelili 107 nagrad v tej kategoriji

* 47 nagrad so podelili le enemu znanstveniku, preostale pa skupini raziskovalcev

* 2 znanstvenici sta prejeli nagrado

* John Bardeen je nagrado prejel dvakrat

* najmlajši lavreat, Lawrence Bragg, je bil star 25 let, ko je prejel nagrado; leta 1915 je šla v roke njemu in njegovemu očetu

* v povprečju so nagrajenci ob podelitvi stari 55 let

***

Jutri bodo objavili prejemnika nagrade za kemijo. Sezono objav imen Nobelovih nagrajencev bo 13. oktobra sklenila tista za ekonomijo, pri kateri tradicionalno prednjačijo Američani.

Od leta 1901 do leta 2013 je Nobelovo nagrado prejelo skupaj 847 posameznikov in 25 organizacij.