Novo podobno zdravilo

Evropska komisija je odobrila uporabo novega podobnega biološkega zdravila za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka.

pon, 18.09.2017, 11:00

Pristojne službe evropske komisije za zdravila so odobrile uporabo Sandozovega podobnega biološkega zdravila z učinkovino rituksimab (na fotografiji) za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka, kot so folikularni limfom, difuzni velikocelični B-limfom in kronična limfocitna levkemija, ter imunskih bolezni revmatoidni artritis, granulomatoza s poliangitisom in mikroskopski poliangitis.

Odobritev je bila utemeljena na podlagi analitičnih, predkliničnih in kliničnih raziskav, pridobljenih v celovitem razvojnem programu, s katerimi so potrdili biološko podobnost podobnega biološkega zdravila z učinkovino rituksimab z referenčnim zdravilom. Podobno biološko zdravilo je vključeno v vse indikacije kot referenčno zdravilo.

Sandoz velja za vodilnega svetovnega ponudnika podobnih bioloških zdravil. Trenutno ima v Evropi odobrena štiri. Po besedah Carol Lynch, vodje biofarmacevtike v tej družbi, bo omenjeno novo podobno biološko zdravilo eno od petih, s katerimi nameravajo v prihodnjih štirih letih farmacevtski trg dopolniti z visoko kakovostnimi podobnimi biološkimi zdravili.

Prijavi sovražni govor