Novogoriški raziskovalci vodilni v laserski spektroskopiji 

Laser Physics Letters je uvrstila slovensko raziskavo med najodmevnejše dosežke v laserski spektroskopiji v letu 2016.
Objavljeno
06. september 2017 18.10
S. R. P.
S. R. P.

Članek z naslovom Optimized frequency dependent photothermal beam deflection spectroscopy, ki sta ga sodelavca Laboratorija za vede o okolju in življenju prof. dr. Dorota Korte in prof. dr. Mladen Franko s soavtorji objavila v reviji Laser Physics Letters, je založnik revije v svojih uredniških poudarkih uvrstil med tri najodmevnejše članke s področja laserske spektroskopije v letu 2016.

Urednik revije je poudaril izjemne dosežke na področju laserske tehnologije in svetlobnih virov, ki so bili v preteklem letu pomembni mejniki v znanosti in ponujajo tehnološki napredek in možnost novih in uspešnih aplikacij v fiziki, biomedicini in industriji. Izbrani članki so prepoznavni zaradi velikega pomena na tem raziskovalnem področju in zaradi velikega zanimanja bralcev in bodo po mnenju urednika imeli velik vpliv na prihodnje raziskovalne usmeritve. Na seznamu treh najodmevnejši prispevkov o laserski spektroskopiji je, kot rečeno, tudi članek Dorote Korte in Mladena Franka s soavtorji.

V članku je opisana optimizacija eksperimentalnega postopka za optotermično spektroskopijo z odklonom laserskega žarka (PBDS), ki temelji na teoretičnih modelih kompleksne geometrijske optike, ki so jih nedavno razvili avtorji. Predstavljene raziskave kažejo, da je izbira optimalne eksperimentalne konfiguracije PBDS zahtevna in pomembna, izbira primernega medija za izvajanje meritev pa omogoča tudi stokratno povečanje občutljivosti PBDS.

Optometrični mikroskop lastne izdelave Foto: Univerza v Novi Gorici

V raziskavi so slovenski raziskovalci proučevali novi supermagnetni in polprevodniški material CuFeInTe3, ki je zanimiv tudi kot termoelektrični material za toplotne črpalke in naprave za generiranje energije. Optimizirana tehnika PBDS je omogočila prvo določitev toplotnih lastnosti CuFeInTe3, kot sta toplotna difuzivnost in toplotna prevodnost.

Določanje toplotne difuzivnosti v termoelektričnih materialih je posebno pomembno, saj je povezana s termoelektrično vrednostjo materiala. Povezana pa je tudi z gostoto nosilcev naboja in jo slovenski raziskovalci že proučujejo s tehniko PBDS na naprednih materialih, kot so topološki izolatorji.