Ob svetovnem dnevu hepatitisa

V Ljubljani  predstavili HEP-Y, prvo spletno aplikacijo za odkrivanje virusnega hepatitisa.

Objavljeno
26. julij 2017 16.52
Dragica Bošnjak
Dragica Bošnjak

HEP-Y je prva interaktivna spletna aplikacija za prepoznavanje in informiranje o virusnih hepatitisih, ki jo je pred jutrišnjim svetovnim dnevom hepatitisa pod vodstvom prof. Mojce Matičič pripravila skupina študentov medicine in računalništva ter strokovnih sodelavcev za informatiko na IJS in ljubljanski univerzi.

Spletna aplikacija (http://hepy.mf.uni-lj.si), podobno kot pred letom postavljena platforma ASPO za prepoznavanje in informiranje o spolno prenosljivih boleznih, poleg informacij o značilnostih virusnih hepatitisov in tveganju za okužbo vsebuje nasvete o varnem vedenju in preprečevanju okužbe.

Vprašalnik uporabnika popelje skozi dejavnike tveganja za okužbo in možne zdravstvene težave ter ga sproti izobražuje in ozavešča. Glede na zbrane podatke ponudi konkretne napotke, kam na testiranje in po pomoč oziroma kako preprečevati okužbo.

Na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja se je že vrsto let mogoče brezplačno in anonimno testirati za virusne okužbe (tudi za hiv), za virusna hepatitisa B in C pa vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Ob tokratni svetovni ozaveščevalni akciji so organizirali testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C iz vzorca odvzete krvi, vključno s posvetom z zdravnikom, še danes, 27. julija med 14. in 18. uro.