Preglove nagrade na Kemijskem inštitutu

V oviru Dnevov kemijskega inštituta, ki se ta teden odvijajo v Ljubljani, so tradicionalne Preglove nagrade podelili dvema raziskovalcema, prof. dr. Stanislavu Gobcu in prof. dr. Gregorju Maliju.

J. K. S.
čet, 15.06.2017, 12:00

Osrednji dogodek dnevov Kemijskega inštituta v Ljubljani, ki potekajo ta teden, je bila podelitev tradicionalnih Preglovih nagrad. Letos sta dobitnika dva, farmacevt prof. dr. Stanislav Gobec z ljubljanske fakultete za farmacijo in fizik prof. dr. Gregor Mali, raziskovalec Kemijskega inštituta. Oba bomo v pogovoru podrobneje predstavili v prihodnji Znanosti, tokrat pa le na kratko o temeljnih področjih njunih raziskav.

Dr. Gobec sodi med najuspešnejše slovenske raziskovalce v farmacevtski kemiji, njegovo delo pa posega tudi v sintezno kemijo. Zadnja leta se najbolj posveča strukturno podprtemu razvoju nizkomolekularnih zaviralcev terapevtsko zanimivih encimov. O uspešnosti njegovega dela poleg 78 člankov v uglednih strokovnih revijah pričajo tudi mednarodni patenti njegovih izumov.

Dr. Mali velja za enega naših najuspešnejših raziskovalcev zgradbe materialov in procesov v njih z atomsko ločljivostjo, mednarodni sloves pa je pridobil z razvojem in uporabo metod spektroskopije z jedrsko magnetno resonanco za raziskave kovinsko organskih poroznih materialov za shranjevanje toplote in baterijskih materialov, ki temeljijo na žveplu in lahkih kovinah. V zadnjih petih letih je objavil 33 člankov v priznanih revijah.


Prijavi sovražni govor