Preglove nagrade na Kemijskem inštitutu

V oviru Dnevov kemijskega inštituta, ki se ta teden odvijajo v Ljubljani, so tradicionalne Preglove nagrade podelili dvema raziskovalcema, prof. dr. Stanislavu Gobcu in prof. dr. Gregorju Maliju.
Objavljeno
15. junij 2017 12.51
J. K. S.
J. K. S.
Osrednji dogodek dnevov Kemijskega inštituta v Ljubljani, ki potekajo ta teden, je bila podelitev tradicionalnih Preglovih nagrad. Letos sta dobitnika dva, farmacevt prof. dr. Stanislav Gobec z ljubljanske fakultete za farmacijo in fizik prof. dr. Gregor Mali, raziskovalec Kemijskega inštituta. Oba bomo v pogovoru podrobneje predstavili v prihodnji Znanosti, tokrat pa le na kratko o temeljnih področjih njunih raziskav.

Dr. Gobec sodi med najuspešnejše slovenske raziskovalce v farmacevtski kemiji, njegovo delo pa posega tudi v sintezno kemijo. Zadnja leta se najbolj posveča strukturno podprtemu razvoju nizkomolekularnih zaviralcev terapevtsko zanimivih encimov. O uspešnosti njegovega dela poleg 78 člankov v uglednih strokovnih revijah pričajo tudi mednarodni patenti njegovih izumov.

Dr. Mali velja za enega naših najuspešnejših raziskovalcev zgradbe materialov in procesov v njih z atomsko ločljivostjo, mednarodni sloves pa je pridobil z razvojem in uporabo metod spektroskopije z jedrsko magnetno resonanco za raziskave kovinsko organskih poroznih materialov za shranjevanje toplote in baterijskih materialov, ki temeljijo na žveplu in lahkih kovinah. V zadnjih petih letih je objavil 33 člankov v priznanih revijah.