S hujšanjem do boljšega zdravja

Ameriška študija je potrdila, da izguba čezmerne telesne teže za samo pet odstotkov znatno izboljšuje zdravstveno stanje in zmanjšuje tveganje za bolezni pri debelih ljudeh
Objavljeno
26. februar 2016 15.44
L. P.
L. P.
Če ste debeli in če shujšate samo za pet odstotkov, ker več ne zmorete, je že to pomemben dosežek za izboljšanje zdravja in tveganja za bolezni. Takšno sporočilo so ameriški javnosti posredovali raziskovalci Centra za prehrano univerze v Washingtonu, ko so ta teden predstavili rezultate študije, opravljene na skupini 40 debelih moških in žensk.

Poudarili so, da izguba samo petih odstotkov čezmerne telesne teže prinaša ogromno koristi, ker se izboljša nadzor nad insulinom v jetrih, maščobami in mišičnim tkivom.

In zakaj poudarek prav na petih odstotkih? Menda zato, ker so doslej trdili, da šele desetodstotna izguba čezmerne teže pokaže koristne učinke na zdravju, najnovejša študija pa potrjuje, da so pozitivni rezultati doseženi že pri izgubi petih odstotkov teže.

Bolezni, ki jih lahko povzroči debelost, so povezane z obolenji srca in ožilja ter metabolizma. Pri debelih ljudeh se namreč poslabša sposobnost nadzora nad insulinom. Če ta hormon deluje pravilno, potem je pravilna tudi raven maščobnih kislin v krvnem obtoku. Hormon vpliva tudi na delovanje jeter, produkcijo glukoze in primerno raven sladkorja v krvi.

Ameriški raziskovalci se sklicujejo na rezultate študije na 40 debelih prostovoljcih, starih med 32 in 56 let. Razdelli so jih v dve skupini – v vsaki jih je bilo 20. V prvi skupini so spremljali zdravje tistih, ki niso shujšali nič, v drugi pa tiste, ki so na začetku shujšali za pet odstotkov, kasneje za 10 in na koncu nekateri celo za 15 odstotkov. Ves čas raziskave so prostovoljcem merili t. i. insulinsko občutljivost v povezavi z metabolizmom. Pri človeku, ki je tehtal sto kilogramov in je shujšal samo za pet kilogramov, so ugotovili znatno izboljšanje pri delovanju vseh organov, ne samo metabolizma.

»Shujšati za deset odstotkov je težko, za pet odstotkov pa ni tako zelo zahtevno. Najbolj pa koristi debelim, ki imajo probleme z metabolizmom in insulinom. Če shujšate samo za pet odstotkov, se precej zmanjša vaše tveganje, da zbolite za diabetesom, predvsem če imate še težave z metabolizmom,« sporoča Američanom Samuel Klein, vodja raziskave.

Kot poudarjajo raziskovalci, je zaskrbljujoče tudi to, da v ZDA zelo hitro narašča delež debelih ljudi. Kar 35 odstotkov prebivalcev je že predebelih, zato si tudi znanstveniki prizadevajo pri ozaveščanju ljudi o škodljivih učinkih debelosti. Želijo jih spodbuditi k ukrepanju, pa čeprav samo k malenkostnemu pri izgubi čezmerne telesne teže in pokazati koristi za zdravje.

»Če shujšate za več kot pet odstotkov, so učinki še večji,« trdi britanski profesor endokrinologije na Oxfordu, ki opozarja na podoben problem debelosti tudi v Angliji. Tam se je namreč delež debelih v zadnjih 20 letih s 15 odstotkov dvignil na 26 odstotkov prebivalstva. L. P.