S ketaminom proti depresiji?

Ameriški psihiater Steven Levine s ketaminom, ki je sicer anestetik, poskusno zdravi bolnike z depresijo.
Objavljeno
17. marec 2016 11.19
L. P.
L. P.
Ko je pacientka s hudo depresijo povedala svojemu psihiatru Stevenu Levinu, da se ji je stanje izboljšalo po uživanju sirupa proti kašlju, je ta ameriški zdravnik postal pozoren na sestavine v sirupu.

Ugotovil je, da je ena od njih tudi dekstrometorfan, ki ima enak učinek kot ketamin. Ta se v medicini uporablja kot anestetik, njegov stranski učinek pa so lahko različne psihološke reakcije.

Psihiater Levine se je po temeljitem proučevanju vseh učinkov ketamina odločil, da bo začel poskusno zdraviti depresijo s primernimi odmerki tega zdravila. To je bilo leta 2011, ko so v nekaterih ameriških centrih že raziskovali učinke tega zdravila.

V ozadju iskanja boljšega zdravila za depresijo pa so bili, kot je pojasnil Levine, številni stranski učinki antidepresivov in dejstvo, da so pri nekaterih bolnikih tradicionalni antidepresivi neučinkoviti. Pozitivno delujejo na samo približno 45 odstotkov pacientov, večina pa jih kljub jemanju še naprej trpi.

Zdravljenje s ketaminom je pokazalo odlične rezultate že pri prvem Levinovem pacientu. Njegovo počutje se je izboljšalo že v nekaj urah, kar je velika razlika v primerjavi s klasičnimi antidepresivi, kjer se učinek pokaže šele po nekaj tednih. Zaradi spodbudnih rezultatov je Levine nadaljeval zdravljenje pri drugih bolnikih. V petih letih je s ketaminom zdravil 600 pacientov, toda samo tiste, pri katerih klasične metode niso delovale. Pri 70 odstotkih njegovih pacientov je ketamin odločilno izboljšal duševno zdravje.

Čeprav ni registriran kot zdravilo za depresijo, ga lahko zdravniki predpišejo tudi za to bolezen, toda na lastno odgovornost. Prednost ketamina je namreč v tem, da je zakonito in široko dostopno zdravilo, medtem ko druga, predvsem psihedelične snovi, s katerimi prav tako poskušajo zdraviti depresijo, spadajo med prepovedana.

Levinova metoda in pozitivni rezultati so spodbudili na stotine novih medicinskih študij o ketaminu, ameriško združenje psihiatrov pa že sestavlja navodila za odmerke; objavljena naj bi bila še letos.

Terapija poteka tako, da dajo pacientu intravenozno prvi odmerek ketamina, potem pa opazujejo reakcijo. Če je pozitivna, nadaljujejo z določenimi odmerki še nekaj tednov, tem pa sledijo tako imenovani odmerki za vzdrževanje izboljšanega duševnega stanja. Psihiatri priporočajo terapijo s ketaminom v kombinaciji z vzpostavljanjem normalnega življenja med okrevanjem po depresiji.