Slovenski znanstveniki potrdili povezavo med ziko in mikrocefalijo

Močno povezavo so potrdili pri preiskavi ploda slovenske nosečnice, ki se je lani okužila v Braziliji.

čet, 11.02.2016, 06:00; spremenjen: 13:21

Preberite tudi članek o Tomažu Čopiju, trenerju slovenskih olimpijskih jadralk, ki se je z virusom srečal v Riu.

Virus zika našli izključno v možganih ploda

O izjemnem odkritju slovenskih raziskovalcev je danes potekala tudi novinarska konferenca.

»Pri nosečnici, ki je k nam prišla oktobra, smo ugotovili hudo nepravilen razvoj glave in možganov fetusa. Izključevali smo vzroke, tako genetske kot druge. Ker je bila prognoza zelo slaba, se je nosečnica odločila za prekinitev nosečnosti,« je začetke odkritja pojasnila predstavnica oddelka za perinatologijo na UKC Ljubljana Nataša Tul Mandić. Po prekinitvi nosečnosti so naredili dodatne raziskave, k sodelovanju pa so poklicali tudi Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo.

Ko je nosečnica prišla v Evropo, so simptomi virusa že izzveneli in zato ni bila nevarna za svojo okolico. Po večmesečnih raziskavah jim je nato uspelo potrditi vzročno povezavo virusa zika s posledicami v možganih zarodka.

Kot je pojasnila Mara Popović z Inštituta za patologijo, je pri vsaki medicinski prekinitvi nosečnosti nujna obdukcija ploda, kar je bilo narejeno tudi v tem primeru. Možgani so bili odvzeti po posebnem protokolu, obdukcija pa je pokazala mikrocefalijo. »Zika možgani so trikrat manjši in lažji od zdravih. Zdravi možgani imajo nagubano možgansko površino, medtem ko so možgani, okuženi z virusom zika, na površini gladki,« je pojasnila.

»Ključnega pomena pri tej raziskavi je bilo, da smo virus dokazali v tkivu možganov po avtopsiji fetusa,« je izpostavila vodja raziskovalne skupine Tatjana Avšič Županc. Virus zika so našli izključno v možganih ploda. Ker je nosečnica prihajala iz Brazilije, so morali predhodno izključiti marsikaterega od podobnih virusov, hkrati pa tudi vse najpogostejše mikroorganizme, predvsem tiste patogene, ki lahko povzročijo podobne patološke motnje, kot so bili pri zarodku nosečnice, okužene z virusom zika. Ker z molekularnimi dokazi niso bili zadovoljni, so izvedli še dodatne raziskave. Želeli so videti tudi virusne delce. »Te smo lahko videli v možganskem tkivu tako, da smo sveže zmrznjeno možgansko tkivo opazovali z elektronskim mikroskopom,« je pojasnila Avšič Župančeva. Iz tkiva so dobili izključno virusne delce, kar je bil velik dokaz, da gre za virus zika, iz nadaljnjih raziskav pa so dobili tudi popoln genski zapis virusa zike. Ma. F.

Ljubljana − Skupina strokovnjakov pod vodstvom prof dr. Tatjane Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) medicinske fakultete in sodelavcev UKC Ljubljana je pozno sinoči v ugledni znanstveni reviji The New England Journal of Medicine objavila raziskavo, v kateri je potrdila močno povezavo med virusom zika in mikrocefalijo.

Z virusom se je v Braziliji v 13. tednu nosečnosti okužila 25-letna prostovoljka, državljanka EU. Čeprav prva dva ultrazvoka nista pokazala okvare ploda, je tretji ultrazvok v 29. tednu nosečnosti, ko je oktobra 2015 prišla na oddelek za perinatologijo ljubljanske ginekološke klinike, pokazal prve znake mikrocefalije na plodu. Po opravljenem splavu so z obdukcijo ploda dokazali prisotnost virusa zika v možganih in nobenega od drugih 13 virusov, ki bi bili morebitni povzročitelji okvare.

»Naša raziskava je potrdila precejšnjo nevarnost za nosečnice, zlasti v prvem trimesečju, predvsem za tiste, ki se zadržujejo na območjih visoko endemičnega virusa,« je dejala dr. Tatjana Avšič Županc. Iz možganov zarodka so tudi pridobili celoten genom virusa zika.

V laboratoriju Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani so nam sicer konec januarja povedali, da so testirali tri ljudi, od tega dve nosečnici, ki so se vrnili iz krajev, kjer razsaja epidemija, vendar so bili, kot so takrat dejali, vsi rezultati negativni.

Mikrocefalija ali bolezen majhne glavice prizadene otrokove možgane in povzroči hudo invalidnost ali celo smrt. V Braziliji, ki jo je epidemija zike najbolj prizadela, se je s to hudo boleznijo rodilo več kot 4000 dojenčkov, vsaj 40 jih je umrlo. Okužbe z virusom, ki ga prenašajo komarji vrste Aedes, med katere sodijo tudi tigrasti komarji, so nevarne predvsem v prvem in drugem trimesečju nosečnosti.

Čeprav so iz ZDA že poročali o prenosu s spolnim stikom, v Braziliji pa tudi o primeru okužbe s transfuzijo krvi, so najpogostejši prenašalec virusa še vedno komarji. Vsem, ki potujejo v kraje, kjer razsaja virus, priporočajo zaščitne ukrepe pred njihovimi piki ter uporabo kondomov pri spolnih odnosih. V ZDA, denimo, se je z območij, kjer razsaja epidemija zike, vrnilo 50 okuženih ljudi, o nekaj deset takšnih potnikih poročajo tudi iz evropskih držav.

Okužba je sicer podobna blagemu prehladu ali gripi, pri 80 odstotkih okuženih pa znaki niti niso opazni. Tudi potem ko je virus v zadnjih desetletjih nekajkrat prerasel v manjše epidemije, v Mikroneziji in Francoski Polineziji, povečanega števila mikrocefalije pri novorojenčkih niso zaznali. Preobrat se je zgodil v Braziliji, kjer se je lani z mikrocefalijo rodilo vsaj dvajsetkrat več otrok, kot je sicer letno povprečje.

Čeprav neposredna povezava med virusom in mikrocefalijo do zdaj še ni bila dokazana, je Svetovna zdravstvena organizacija že razglasila pandemijo zike. Pričakujejo, da se bo razširila po svetu in prizadela od tri do štiri milijone ljudi. V nekaterih ameriških državah, kjer virus najbolj razsaja, so ženske pozvali, naj celo odložijo morebitno nosečnost, v Braziliji pa poskušajo pred olimpijskimi igrami komarje pokončati z močnimi strupi. Cepiva in zdravila proti ziki za zdaj še niso odkrili.

Zdravstvene organizacije nosečnicam resno odsvetujejo pot na območja, kjer je zika najbolj razširjena, za tiste, ki bi že imele klinične znake bolezni in so bile na znanem endemskem območju ter so imele pike komarjev, pa priporočajo posebno obravnavo − opraviti je treba virološke teste na genetski material virusa zika in izvajati redne ginekološke preglede. Po mnenju strokovnjakov je le vprašanje časa, kdaj se bo virus razširil v Evropo, saj je tigrasti komar, eden od dveh prenašalcev zike, razširjen na večjem delu naše celine, tudi v Sloveniji.

Podrobnosti o novem odkritju bodo strokovnjaki razkrili na današnji novinarski konferenci.

Prijavi sovražni govor