Stranski učinki bivanja v vesolju

Po 340-dnevnem bivanju na mednarodni vesoljski postaji se je ameriški astronavt Scott Kelly v družbi z ruskim kozmonavtom Mikailom Kornienkom včeraj vrnil na Zemljo.
Objavljeno
03. marec 2016 13.16
S. R. P.
S. R. P.
Po 340-dnevnem bivanju na mednarodni vesoljski postaji, rekordno dolgem za ameriške astronavte, se je Scott Kelly včeraj v ruski kapsuli Sojuz vrnil na Zemljo, v vesoljski center v Kazahstanu. A njegove misije s tem ni bilo konec – že takoj po pristanku se je začel drugi del: preverjanje njegovega telesnega stanja in duševnega počutja. Slednje je bilo pri 52-letnem vesoljskem veteranu odlično, telesno počutje pa, kot so zdravniki in raziskovalci pričakovali, ne ravno najboljše.

Kelly je že v vesolju opazil, da mu je opešal vid, ob vrnitvi na Zemljo pa ga je zajela neizogibna vrtoglavica. Med rekordno dolgim bivanjem v razmerah mikrogravitacije so se mu namreč vse telesne tekočine nakopičile v zgornji polovici telesa, ob ponovnem vstopu v gravitacijski vpliv Zemlje pa so se hipoma prerazporedile tudi v spodnji del telesa in v noge.

Zaradi odsotnosti skoraj enoletnega vpliva gravitacije so Kellyju kljub vsakodnevnim vajam za mišice vseeno pošle mišične moči, kostna masa se mu je zredčila, zgodile pa so se tudi druge, na videz neopazne, a pomembne notranje spremembe v imunskem in presnovnem sistemu.

Zdravniki in znanstveniki pričakujejo, da bodo testi delovanja Kellyjevega telesa zdaj pokazali bistveno spremenjen prebavni mikrobiom. Po dosedanjih raziskavah namreč bivanje na mednarodni vesoljski postaji vpliva tudi na bakterije v želodcu in prebavilih astronavtov in s tem posredno na spremembe prenašalcev genskih sporočil za nadzor obnašanja celic. Nekatere bakterije, kot pojasnjuje Graham Scott z ameriškega nacionalnega inštituta za vesoljske biomedicinske raziskave, postanejo v vesoljskih razmerah bistveno močnejše.

V prihodnjih tednih bodo opravili še niz testov Kellyjevih izločkov in krvi in jih primerjali z rezultati enakih testov na njegovem bratu, enojajčnem dvojčku Marku. Ta primerjava jim bo pokazala, katere vplive na Scottovo telo lahko pripišejo genskim dejavnikom in katere dolgotrajnemu bivanju v vesolju. Na fotografiji: Scott Kelly je na mednarodni postaji opravil vrsto testov o vplivu vesoljskih razmer na njegovo telo.