V Veliki Britaniji dovolili gensko spreminjanje zarodkov

Iz zarodkov se ne bodo razvili otroci, saj jih lahko uporabljajo le za osnovne raziskave in jih bodo v 14 dneh uničili.
Objavljeno
01. februar 2016 19.26
Mo. B., STA
Mo. B., STA

London – Britanske oblasti so prižgale zeleno luč za gensko spreminjanje človeških zarodkov v raziskavah neplodnosti in spontanih splavov. Odločitev bo gotovo sprožila polemike glede etičnosti tovrstnih raziskav, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Velika Britanija je s tem postala ena prvih držav, ki je odobrila tovrstne eksperimente na človeških zarodkih. Podobne raziskave so pred tem že opravljali na Kitajskem.

Pristojen organ je dovoljenje izdal Kathy Niakan z inštituta Francis Crick za laboratorijske raziskave, ki vključujejo gensko spreminjanje zarodkov. »Tako kot pri vseh zarodkih, uporabljenih v raziskavah, je tudi te nezakonito posredovati ženskam za zdravljenje,« so v sporočilu zapisali v uradu za oploditev in embriologijo.

Raziskave naj bi se začele v nekaj mesecih. Niakanova namerava spreminjati zarodke s tehniko, znano kot Crispr-Cas9, ki znanstvenikom omogoča vstavljanje, odstranjevanje in popravljanje DNK znotraj celice. Iz zarodkov se ne bodo razvili otroci, saj jih lahko uporabljajo le za osnovne raziskave in jih bodo v 14 dneh uničili, piše STA.

Niakanova bo poskušala najti gene, ki delujejo v prvih dneh po oploditvi, ko zarodek razvije plast celic, ki kasneje postane placenta.

V raziskavah bodo uporabili zarodke, ki bi jih sicer uničili. Darovali naj bi jih pari, ki so bili na umetni oploditvi in jih ne potrebujejo.

Medtem ko kritiki svarijo pred možnostjo ustvarjanja »dizajnerskih dojenčkov«, znanstveniki pozdravljajo odobritev raziskav. Kot je poudaril profesor z univerze v Edinburgu Bruce Whitelaw, bodo raziskave pomagale neplodnim parom in zmanjšale strah pred spontanim splavom. Profesor z univerze v Kentu Darren Griffin pa je dejal, da je odločitev zmaga zdrave pameti, še piše STA.