»Velepodatki so nova nafta«

Danes se je začel že deseti cikel poljudnoznanstvenih predavanj v okviru projekta Znanost na cesti.

S. R. P., A. S. H.
sre, 13.09.2017, 18:45; spremenjen: 22:47

Ljubljana - V polni kavarni Union se je danes začel že deseti cikel poljudnoznanstvenih predavanj, ki jih organizira skupina raziskovalcev v sklopu projekta Znanost na cesti. Gostja prvega večera v nizu je bila prof. Renata Salecl, filozofinja in sociologinja, redna profesorica in raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, gostujoča profesorica na več tujih univerzah in izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Z njo se je o prepletu kriminologije in filozofije, genetskih testih, ki so v zadnjem času za nekatere primerno rojstnodnevno darilo, o razumevanju njihove statistike, pogovarjal novinar Lenart J. Kučić.

Govorila sta tudi o moči lobijev in korporacij, ki mečejo na znanstvena dognanja sence dvoma. Za primer je prof. Salecl navedla tobačno industrijo, kjer je po mnogo letih »sprenevedanja« zdaj le prevladal glas razuma in znanosti, ki je ves čas opozarjala na škodljive vplive kajenja. Danes se podobno dogaja pri uporabi sladkorja, je poudarila prof. Salecl. »V vsej poplavi informacij, ki jih je mogoče dobiti na svetovnem spletu, ni čudno, da so ljudje nezaupljivi. Posameznik je ves čas postavljen pred odločitve. Zaradi tega, poudarja prof. Salecl, občuti tesnobo, saj pri odločitvah recimo dosoljevanja hrane, sladkanja pijač posameznik ostaja sam. Motnje hranjenja so tudi zato v porastu,« je še dodala prof. Salecl.

Na koncu sta spregovorila še o pojavu velepodatkov oziroma velikih podatkov, ki so nova nafta ali novo zlato. Dotaknila sta se vprašanj, ki bi si jih morali postavljati vsi uporabniki interneta, družabnih omrežij. Korporacije skladiščijo ogromne količine podatkov, nihče pa v resnici ne pozna algoritmov za njimi. Tudi zaradi tega, ugotavljata gosta, postajamo nadzorovana družba, a podatke še vedno dnevno brez težav dajemo na svetovni splet.

Ignoranca in zanikanje pa ostajata. Sta vseprisotna.

***

Brezplačne vstopnice so pošle kmalu po njihovi objavi, zato si jo za naslednji mesec priskrbite pravočasno. Sicer pa bomo tudi 11. oktobra dogodek, ko se bosta o industrijskih nesrečah pogovarjala prof. dr. Marko Gerbec z Instituta »Jožef Stefan« in moderatorka Mojca Delač z RTV Slovenija, prenašali v živo na Delovem facebook profilu.

Povezane novice

Znanstveni blog: »Znanost na cesti«
26. april ob 18:00
Kaj bi še morali narediti, da bi družba in politika shod znanstvenikov uvidela kot protest za skupno dobro? ...
Prijavi sovražni govor