Virus zika in javna razprava o splavu

Različna stališča o zakonitosti splava povzročajo veliko stisko nosečnic v Latinski Ameriki.

L. P.
tor, 08.03.2016, 08:00

Od lanskega maja, ko so v Braziliji potrdili prvi primer zike, se je ta virus do konca februarja razširil že v 26 latinskoameriških držav. Zaradi okužbe nosečnic z ziko, ki jo povzroči pik tigrastega komarja, so v Braziliji zaznali že 4000 primerov novorojencev z diagnozo mikrocefalije oziroma z nezadostnim razvojem možganov.

Napoved Svetovne zdravstvene organizacije, da naj bi se letos v Latinski Ameriki rodilo približno tri milijone otrok z mikrocefalijo, je v Braziliji in drugih južnoameriških državah sprožila obsežno javno razpravo o zakonitosti splava, javnem zdravju, pravicah žensk do samostojnega odločanja in pravici zarodka do življenja. Glasni so tako zagovorniki splava kot nasprotniki, argumenti za in proti pa se večinoma vrtijo okrog vprašanja, ali so znanstveni dokazi o virusu kot povzročitelju možganske okvare že dovolj trdni ali ne.

»Povezava med ziko in mikrocefalijo je še vedno hipotetična, toda če preiskave ploda pokažejo, da se bo rodil otrok z mikrocefalijo, je razmislek o splavu logičen,« je previden Fernando Althabe, porodničar in raziskovalec na inštitutu za zdravstveno politiko v Buenos Airesu.

Povsem nedvoumno stališče pa zagovarja Katoliška cerkev, ki je v Latinski Ameriki zelo vplivna. Cerkev odločno in brez izjeme nasprotuje splavu. Po poročanju portala Scientific American se cerkveni predstavniki sklicujejo na besede papeža Frančiška med njegovim nedavnim obiskom Mehike, da je splav zločin in »absolutno zlo«.

Različna stališča povzročajo veliko stisko nosečnic v skoraj vseh južnoameriških državah, zato se je oglasil predstavnik Vseameriške zdravstvene organizacije Marcos Espinal. Po njegovem mnenju je pravica do splava tudi v državah, kot je Salvador, kjer ženske, ki so si drznile splaviti, obsodijo na zaporno kazen, predvsem etično vprašanje. Zadeva temeljne etične pravice – o splavu naj odločijo mati, njen partner in zdravnik. Vsem ženskam priporoča najprej obisk zdravnika, da ugotovi morebitno okužbo, šele po posvetu pa naj se odločijo za ukrepanje.

Prijavi sovražni govor