Z raketo na rob vesolja: Naš Cirrus

Naš hobi je, kot kaže, postal resen projekt. Radi bi dosegli, da Slovenija postane ena izmed redkih držav, ki bo dosegla vesolje.
Objavljeno
07. januar 2016 18.28
Katarina Majcen
Katarina Majcen

Se še spominjate svojega prvega hobija? Kako je rasel in se razvijal skupaj z vašimi interesi? No, naš hobi se je spremenil v resen projekt. In naš projekt bomo zalučali do konca zemljske atmosfere. Če boste sledili temu blogu, bomo tja pripotovali skupaj. 

***

Za začetek pa še nekaj o Cirrusovi kratki zgodovini.

Pred tem pa zavrtimo čas za leto nazaj.

Kot otrok je Žan sestavljal modelčke raket, z leti pa so njegovi modelčki postajali pravi modeli, torej vse večji in večji. Navdušenje nad raketami se je razvijalo in ko se mu je lani odprla priložnost, da predstavi svojo idejo Roku, direktorju Zavoda 404, je zagrizel vanjo z vsakim zobom posebej.

Zavod 404 se namreč ukvarja z inovativnimi idejami mladih, jim omogoča uporabo delovnih naprav, razvoj in pomoč. Rok je z navdušenjem sprejel visokoletečo idejo.

Tako se je sestavila začetna ekipa raketnih navdušencev: gimazijci zadnjega letnika Žan, Urban, Jaka, študent matematike Luka, študent strojništva Nik in diplomirana elektrotehnika Dejan in Andrej.

Že na prvem sestanku so fantje predstavili ambiciozen cilj, da bodo s končno raketo (cirrus 5 ali 6) dosegli višino 100 kilometrov in tako bo Slovenija postala ena izmed redkih držav z dostopom do vesolja.

Z leve proti desni: Luka Avbreht (20 let), Dejan Smole(27 let), Žan Plankar (18 let), Nik Mohorko (20 let), Urban Hribar (18 let), Jaka Grbac (18 let), Andrej Markovčič (26 let)

Začetki v majhni delavnici brez oken in klime niso bili prav prijetni. Sami so izdelali in konstruirali prav vsak sestavni del rakete, vključno s kovinskim motorjem. Ta je na vrsto prišel prvi, sledilo je testiranje motorja in že prvi motor se je izkazal za sprejemljivega.

Meseci trdega dela so se obrestovali in svet je pozdravila prva raketa Cirrus 1. Lepotička, 1,5 metra dolga, na trdno gorivo. Na prvi zmenek so jo mladi študentje odpeljali kar na Poljsko, kjer so jo izstrelili na raketarskem mitingu.

Če bi vprašal raketarje, kaj jih najbolj privlači v tem poslu, bi bil odgovor nedvomno soglasen: trenutek vžiga. To je trenutek, ki ustvarjalca napolni z adrenalinom, vznemirjenjem, pričakovanjem, napetostjo. Med vžigom se lahko zgodi tisoče stvari, in le ena od njih je dobra. Seveda se je že zgodilo, da so manjši modelčki eksplodirali tik pred njihovim nosom, in meseci dela so bili zaman.

Cirrus 1 je imela kilometrski doseg in se vrnila nazaj na zemljo - po zaslugi padala znotraj ohišja, ki ga sproži vgrajena elektronika.

Motor na trdno gorivo

Pred mesecem dni se je projekt končno preselil v nov štab, v večjo delavnico na Mencingerjevi 7. Kakor daleč so se na začetku zdeli zastavljeni cilji, je občutek obetavnejši, ko vstopimo v delavnico; poleg vonja po novih strojih začutimo svež naval motivacije, s tem pa tudi dodaten zagon za delo.

Trenutno se v slovenskem raketnem bunkerju končuje dvometrski prototip Cirrus 2. Ta model ima 3D-printano konico. Kul, a ni tako?

Da bodo naslednji modeli bolj dovršeni, manjkata samo še dve ključni stvari. Večji team - odpiramo vrata za delavne raketne navdušence - in sponzorji. Za boljše, naprednejše rakete, je potrebna dražja oprema in glede na to, da so cirrusovci projekt na amaterski ravni do sedaj financirali sami, bi brez dvoma prav prišla vsaka dodatna pomoč.

Utrinek iz nove delavnice

Torej, kdo smo?

Mi smo Cirrus. Ko sem vprašala fante, kaj pomeni to ime, Nik z nasmeškom odgovori: »To so oblaki visoko v atmosferi.« O tem, ali cirrusovci ciljajo v višave, dobesedno in v prenesenem pomeni, ali pa so ime izbrali zato, ker se oblaki cirus pojavljajo tudi na Marsu, Saturnu in nekaterih drugih planetih našega osončja, nisem prepričana, zato to prepuščam vaši lastni interpretaciji.

Cirrus 1

***

Sila dolgočasno mora biti na Zem­lji, če fantje, komaj zapuš­čajoč orbito najstništva, živijo za vesolje. Zadeva je razumljivejša, če namerava sedmerica Slovenijo vtisniti na zemljevid držav z vesoljskim programom. Znanstvena fantastika? Fantom in dekletu iz ekipe cirrusa lahko sledite pri doseganju cilja.

Iz svoje delavnice na Mencingerjevi se bodo z blogom oglasili vsak četrti teden - ob četrtkih opoldne. Spremljate pa jih lahko tudi na Facebooku. Če bi jih radi kaj vprašali, jim sporočili, predlagali ..., se jim oglasite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Kaj pravite, kdaj bo Slovenija prispela na rob vesolja?