Druga slovenska kolajna v Pjongčangu: Žan Košir bronast

Slovenski deskar je ponovil uspeh iz Sočija, potem ko je le za stotinko sekunde zgrešil uvrstitev v finale.

L. Z., STA
sob, 24.02.2018, 05:36; spremenjen: 10:20
Sprejem za Koširja v ponedeljek zjutraj

Z Olimpijskega komiteja Slovenije so sporočili, da bo sprejem za bronastega deskarja Žana Koširja v ponedeljek zjutraj. Letalo bo na letališču Jožeta Pučnika pristalo ob 8.35, ob 9. uri bo v letališkem salonu Edvarda Rusjana novinarska konferenca s Koširjem in njegovim trenerjem Jernejem Demšarjem.

Pjongčang - Deskar Žan Košir je osvojil bron v paralelnem veleslalomu v Pjongčangu. Gre za drugo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, potem ko je biatlonec Jakov Fak osvojil srebro na 20-kilometrski posamični preizkušnji. Slovenski deskar na snegu je z odliko opravil s prvimi tremi nastopi, v polfinalu pa ga je za stotinko sekunde ugnal Južni Korejec Li Sang Ho. V malem finalu je nato 33-letni Tržičan premagal Francoza Sylvaina Dufourja, ki je v spodnjem delu storil napako, kar je pomenilo, da je Košir ponovil uspeh iz Sočija 2014. Zlato je osvojil prvi favorit Švicar Nevin Galmarini.

Izjava Žana Koširja:

»Jezil sem se sam nase. Po porazu v polfinalu sem se počutil kot budala, to se mi je v karieri že velikokrat zgodilo. Enostavno sem se prehitro veselil zmage, to je botrovalo napaki, čeprav še vedno mislim, da sem bil res prej na cilju kot Korejec. Tak občutek sem imel, tudi posnetek fotofiniša kaže na to, a žal takega mnenja niso bili časomerilci, mimogrede, na cilju ni bilo videti nobenega časa in FIS tudi po pritožbi ni spremenila svoje odločitve,« se Košir še vedno počuti zmagovalec polfinala.

Kljub temu je zmogel čestitati Korejcu za zmago: »Li je super fant, spoštljiv, lepega obnašanja. Korejci so mi dovolili, da sem tukaj z njimi treniral, že na treningih sva bila zelo izenačena.«

Kljub težkim trenutkom se je Slovenec zbral za mali finale, v katerem je premagal Francoza Sylvaina Dufourja, ki pravih možnosti ni imel. »To vožnjo sploh nisem šel na polno, počakal sem zadnji del, dva zavoja odpeljal bolj natančno in to je bilo očitno dovolj,« je dejal Košir, ki je lahko zelo zadovoljen s svojimi vožnjami, s katerimi je z izjemo zaključka polfinala opravil brezhibno, brez napak.Čelado dol! Foto: Loic Venance/AFP

»V moji glavi je bilo vse videti lahko. Nihče me niti ni silil, da bi moral podivjati do konca. Zdi se mi, da bi lahko peljal še veliko hitreje. Tukaj so bili najboljši tekmovalci na svetu, oni vozijo stalno, jaz le občasno, če sem boljši od njih, pomeni, da je to moj maksimum. Vseeno pa mislim, da so bile moje veleslalomske vožnje boljše kot v Sočiju, tam so bile precej boljše v slalomu. V veleslalomu pa mislim, da sem bil tukaj boljši,« meni Tržičan, ki pa se kolajne vendarle ni razveselil tako kot pred štirimi leti.

»Nimam istega občutka. Tam sem se počutil, kot da bi zadel na lotu, čeprav še nisem, tukaj pa se počutim, da sem osvojil nekaj kar že imam. Na žalost, posebnega zadovoljstva ne čutim. Je pa tako, to so prve izjave, ki jih hočete slišati, mislim pa, da ko se bom usedel in premislil, kaj mi je uspelo, drugače. Tudi zaradi tistih, ki so stali ob meni tudi v težkih trenutkih, ko vame nihče ni več verjel. Dali so mi najboljše deske, plošče, v bistvu sem ves nov. Vse, kar imam na sebi, se vozil samo danes, z izjemo čevljev,« je slovenski junak zasluge za uspeh pripisal tudi drugim.

»Ko bom videl kolajno, jo potežkal, verjamem, da bo tudi nasmeh večji. Res sem lahko ponosen. Na treh olimpijskih sem osvojil šesto, drugo in dve tretji mesti, ne vem, kdo je še tako konstanten. Bolj bi izpostavil ta dosežek. Nenazadnje, jaz sem se leta 2009 pred olimpijskimi igrami poškodoval, moral na operacijo, pa vseeno osvojil šesto mesto. V Sočiju je nato sicer šlo vse po planu, pred temi igrami pa veste, kakšne težave z bolečinami in slabim stanjem telesa sem imel. To kaže na nekatere lastnosti. Na delavnost in na to, da nikoli ne obupam. Kljub temu, da tolčejo po meni,« je dobitnik druge slovenske kolajne na igrah na cilju kazal ponos.

Potek polfinala:


22-letni Korejec se je nekoliko presenetljivo uvrstil v polfinale. V prvem delu si je Košir ustvaril 36 stotink prednosti in vse je kazalo, da bo napredoval. Nato pa je storil dve manjši napaki: po prvi se je Li zelo približal, po drugi sta bila tekmeca poravnana - tako je bilo tudi na ciljni črti, a izkazalo se je, da je bil Korejec stotinko hitrejši. Po tekmi so se na družbenih omrežjih takoj vnele s slikami podprte razprave, ali je bil Košir oškodovan. Med drugim je ob prihodu v cilj tudi dvignil roke v znak zmagoslavja - očitno je bil prepričan, da je napredoval. Koširjev trener Jernej Demšar je po tekmi zatrdil, da »se je ekipa trikrat pritožila«, a je sodniki niso uslišali.

Potek četrtfinala:

Koširjev tekmec je bil Nemec Stefan Baumeister. Že na prvem merjenju vmesnega časa je imel Košir 62 totink prednosti. V spodnjem delu je Baumeister storil še eno napako, v cilju je zaostal več kot tri sekunde.

Potek osmine finala:

Najhitrejši v kvalifikacijah je bil srebrni iz Sočija 2014 in vodilni v svetovnem pokalu Švicar Nevin Galmarini, ki se je v prvem izločilnem boju pomeril s Timom Mastnakom. Švicar je upravičil vlogo prvega favorita, s se je slovenski debitant na ZOI dobro upiral, saj je zaostal 38 stotink sekunde.Žan Košir med kvalifikacijskim nastopom. Foto: Matej Družnik/Delo

Nasprotnik Koširja, ki je v Sočiju osvojil kolajno v slalomu in veleslalomu, je bil Kim Sang Kjum iz Južne Koreje. Od štarta do cilja je bilo jasno, da se bo v četrtfinale uvrstil Slovenec, ki je deskal izjemno zanesljivo in v cilj prišel s sekundo in 14 stotinkami prednosti.

Izjave po kvalifikacijah:

Deskarja Žan Košir z drugim in Tim Mastnak s 16. izidom kvalifikacij sta se prebila v osmino finala paralelnega veleslaloma na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Za mesto in stotinko je bil prekratek Rok Marguč na 17. mestu. Že pred njima je s 15. časom kvalifikacij uspelo tudi Gloriji Kotnik.Ester Ledecka je spisala neverjetno zgodbo: postala je olimpijska prvakinja v superveleslalomu in veleslalomu. Le da je prvega prevozila na dveh, drugega pa na eni »dili«. Foto: Mike Blake/Reuters

»To so olimpijske igre in seveda je bilo čutiti napetost v nogah. A v drugi vožnji sem našel linijo, ki je tudi vzpodbudna napoved za finale,« je po kvalifikacijah za TV Slovenija povedal 33-letni Košir.

Marguč je bil po svojih vožnjah tako razočaral, da je oddrvel mimo novinarjev, zato pa se je toliko rajši pri njih ustavil Mastnak. »Očitno je res, da se ti v življenju vse vrne. Kolikokrat sem jaz na tak način ostal brez finala, tokrat pa me je obdarila sreča. Prva vožnja mi ni uspela, a se nisem predal, v drugi sem pokazal vse svoje znanje. Prvotni cilj sem izpolnil, zdaj se tekma šele začenja. Čeprav je bil Galmarini najhitrejši, ni nepremagljiv. Zdi se mi dosti boljše, da se bom pomeril z njim kot pa s Koširjem, ki se mi zdi izredno dober. Bolje, da se z njim pomerim v finalu,« je bil optimistično razpoložen Celjan.

Ledecka do drugega zlata

Glorija Kotnik
je v kvalifikacijah dosegla 15. čas. V izločilnih dvobojih se je osmini finala pomerila z drugouvrščeno  Rusinjo Aljono Zavarzino. Po napakah v srednjem delu proge je Kotnikova v spodnjem delu pospešila in skoraj ujela favorizirano tekmico, a so ji v cilju do napredovanja zmanjkale tri stotinke sekunde. Zmagala je Čehinja Ester Ledecka, ki ima na igrah že zlato kolajno iz superveleslalomu v alpskem smučanju, tudi v letošnjem svetovnem pokalu pa je bila v tej disciplini le enkrat premagana.

Izidi:

Deskanje, moški, paralelni veleslalom:
ZLATO: Nevin Galmarini (Švi)
SREBRO: Li Sang Ho (JKo)
BRON: Žan Košir (Slo)

Deskanje, ženske, paralelni veleslalom:
ZLATO: Ester Ledecka (Čeh)
SREBRO: Selina Joerg (Nem)
BRON: Ramona Hofmeister (Nem)

Prijavi sovražni govor