ZOI 2018: Hirscher olimpijski prvak, Kranjec tik pod stopničkami! 

Marcel Hirscher je po kombinaciji olimpijski prvak postal še v veleslalomu, Kranjec je končal tik pod odrom za zmagovalce.

N. Gr.
ned, 18.02.2018, 05:23; spremenjen: 08:44

Pjongčang - Marcel Hirscher se je po osvojeni zlati kolajni v kombinaciji, svoji prvi na olimpijskih igrah, očitno sprostil. V veleslalomu je bil najboljši na prvi progi in v finalu le še potrdil, da mu trenutno na svetu ni para. Najbližje mu je prišel Henrik Kristoffersen, ki je finale začel na desetem mestu, bron je pripadel Alexisu Pinturaultu. 

Skorajda bi prvovrstno presenečenje pripravil Žan Kranjec, deveti na prvi progi. V finalu je napadel na vse ali nič in sicer zaostal za Kristoffersenom, a so nato tekmovalci drug za drugim zaostajali za vodilnim dvojcem. Z odra za zmagovalce ga je izrinil šele Pinturault, Kranjec pa se je že med tekmo zavedal, da bo za kolajno njegovo smučanje zelo težko dovolj.

 »Prvi nastop ni bil slab, a je bilo nekaj prostora za napredek, z drugim pa sem lahko zadovoljen. Na koncu sem s tekmo opravil zelo dobro, če bi bil to svetovni pokal, bi bil še bolj vesel, za medalje pa bi se moralo vse poklopiti tako v prvem kot v drugem teku,« je za televizijo olimpijski veleslalom komentiral Kranjec. 

Četrto mesto je precej več od pričakovanj pred tekmo, a nekaj grenkega priokusa ostaja, saj za drugo slovensko odličje v Pjongčangu ni veliko zmanjkalo. Kranjec je dokazal, da je postal smučar za velike tekme, čez štiri leta v Pekingu pa bo v najboljših smučarskih letih. Medtem pa Hirscher še naprej premika meje mogočega v alpskem smučanju, postal je deseti smučar, ki je na istih olimpijskih igrah osvojil vsaj dve zlati kolajni, novo priložnost bo imel še v slalomu, kjer bosta s Kristoffersenom lahko uprizorila reprizo današnjega dvoboja. 

»Razlika na koncu je velika, a tekma ni bila lahka. V finalu sem na začetku naredil nekaj manjših napak, skrenil tudi z zamišljene linije, a to sem skušal odmisliti. Vedel sem, da gre za zlato, za vse ali nič. Moram pa priznati, da sem počasi tudi že zelo utrujen, zato potrebujem zelo veliko energije, da se sploh primerno zberem za nastop. Prav zanima me, če se mi bo 100-odstotno uspelo pripraviti še za slalom. Danes se je izšlo,« je po tekmi zadovoljno razlagal Hirscher. 

»To je verjetno moje najlepše drugo mesto,« pa je ocenil srebrni Kristoffersen in dodal: Res pa je tudi, da je Marcel tako močan, da vsi ostali smučamo le za srebro in bron. Zdaj se veselim še lepega boja v slalomu in morda bo to najin zadnji olimpijski dvoboj. Sam nameravam nastopiti še na dveh ali treh igrah, za Marcela pa so te verjetno zadnje.

Štefan Hadalin je v finalu pridobil osem mest in končal kot 21., Miha Hrobat in Martin Čater sta odstopila na prvi progi.

 

Žan Kranjec in Štefan Hadalin v cilju. Foto: Matej Družnik/Delo 

POTEK FINALA

Postavitev na drugi veleslalomski progi je bolj odprta, smučanje pa bolj tekoče, kar je ustrezalo Hadalinu. Debitant na olimpijskih igrah ni naredil nobene večje napake, njegovo smučanje je bilo bolj povezano kot v prvo in v cilju je za stotinko prehitel Linusa Strasserja, bržkone pa vidnejšega skoka po lestvici Hadalin ne bo dočakal. 

Prvih deset tekmovalcev v finalu ni prikazalo nič posebnega in zaenkrat se še nihče ni vidneje zavihtel po lestvici, pravi boj za odličja pa se bo verjetno začel ob nastopu najboljših desetih. Zadnjo deseterico bo odprl Henrik Kristoffersen, ki je bil zelo razočaran po svojem prvem nastopu, Norvežan bo v drugo zagotovo smučal na vse ali nič in kolajno napadal iz ozadja. 

Svoj nastop je že končal »gospod veleslalom« Ted Ligety, ki tudi v finalu ni blestel in tako končal obrambo naslova olimpijskega prvaka, ki ga je dosegel v Sočiju pred štirimi leti. Ligety je bil in bo tudi ostal edini ameriški olimpijski prvak v veleslalomu.

»Na prvi progi v težkih razmerah nisem mogel izvleči več, v drugo je bil sneg manj agresiven, proga pa mnogo boljša in sem lahko smučal dobro in pokazal svoj maksimum,« je za nacionalno televizijo v izteku povedal Hadalin.

Štefan Hadalin je končal v trideseterici. Foto: Matej Družnik/Delo

Kristoffersen je pričakovano napadel in v cilju prevzel vodstvo z več kot sekundo prednosti, bil je precej bolj zadovoljen kot v prvo, ko je brez večje napake precej zaostal za Hirscherjem. 

Takoj za njim je še na progo Žan Kranjec, ki je naredil le eno večjo napako ob prehodu na zadnjo strmino, smučal je zelo napadalno in v cilju zaostal le za 46 stotink sekunde, kar je glede na predstavo Kristoffersena zelo soliden rezultat. Za kolajno bo bržkone premalo, a bo Kranjec gotovo končal v deseterici. Na štartu je še šest smučarjev, Kranjec pa še vedno drži drugo mesto.

Tekmovalci na nekoliko načeti progi drug za drugim zaostajajo tako za Kristoffersenom kot za Kranjcem, ki pridobiva mesta. Norvežanu se nasmihajo stopničke, tudi Kranjec pa bo dosegel eno najboljših uvrstitev v karieri. Četrti na prvi progi Ricardo Tonetti je odstopil in sledil je norveški boj za kolajno med Kristoffersenom in Haugnom, ki je že do drugega merjenja vmesnega časa izgubil vso prednost, v cilju pa zaostal tudi za Kranjcem, ki bo najmanj četrti!

Francoz Alexis Pinturault je kljub nekaj manjšim napakam smučal zelo hitro in le za štiri stotinke zaostal za Norvežanom, ki bo najmanj srebrn, Kranjec pa bo, če Hirscher ne bo storil napake, ostal na nehvaležnem četrtem mestu. Marcel je pokazal še eno v nizu izjemnih predstav, ob kakršnih mu ni kos nihče na svetu in si prismučal še drugo zlato kolajno na teh olimpijskih igrah! Olimpijski prvak je postal s skoraj sekundo in 30 stotinkami prednosti, s cmokom v grlu pa je njegovo vožnjo pospremil Kranjec, ki je olimpijski veleslalom končal na izvrstnem četrtem mestu, a žal brez kolajne.

Veleslalom, izidi:

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:18,04
2. Henrik Kristoffersen (Nor) + 1,27
3. Alexis Pinturault (Fra) 1,31
4. Žan Kranjec (Slo) 1,73
5. Thomas Fanara (Fra) 1,79
6. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 1,81
7. Mathieu Faivre (Fra) 1,95
8. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor) 2,19
9. Loic Meillard (Švi) 2,41
10. Matts Olsson (Šve) 2,66
21. Štefan Hadalin (Slo) 3,62 

Prijavi sovražni govor