Zdravi delavci so bolj zadovoljni in bolj učinkoviti

Trgovinska zbornica Slovenije skupaj s sindikatom trgovcev izvaja projekt promocije zdravja na delovnem mestu.

Objavljeno
13. februar 2014 20.48
Posodobljeno
13. februar 2014 20.48
Ljubljana 05.02.2013 - Gordan Cuka - prehranske navade med sluzbo.foto:Blaz Samec/DELO
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana - Trgovinska zbornica Slovenije in Sindikat delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS sta začela projekt "Promocija zdravja na delovnem mestu v trgovinski dejavnosti". V februarju sta uspešno izvedla prvi dve brezplačni strokovni usposabljanji, in sicer v Kranju in Ljubljani (pritegnila sta več kot sto udeležencev), do konca junija pa jih bosta izvedla še osem širom po Sloveniji.

Trgovina je dejavnost, ki zaposluje 104.000 delavcev, kar je več kot 18 odstotkov vseh zaposlenih v slovenskem gospodarstvu. Tako delodajalci kot sindikati se zavedajo pomena promocije zdravja zaposlenih, saj s tem lahko pomembno pripomorejo k zmanjšanju odsotnosti delavcev zaradi bolezni.

Promocija zdravja lahko pripomore h kvalitetnejšemu delu, pa tudi izrabi prostega časa zaposlenih in njihovih družin. Iz tega zavedanja je nastala skupna pobuda za strokovno usposabljanje. Zbornica je projekt pridobila na javnem razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, postala nosilka projekta, sindikat pa njen partner. Zaradi državnega sofinanciranja je usposabljanje brezplačno za vse zainteresirane.

Izvršna direktorica TZS Mija Lapornik je ob tem povedala: »Ključni namen projekta je skupaj s priznanimi slovenskimi strokovnjaki prispevati k višji stopnji zdravja zaposlenih v trgovini na celotnem ozemlju Slovenije ter posledično k manjši rabi zdravstvenih storitev.«

Na usposabljanjih v Kranju in Ljubljani so priznani slovenski strokovnjaki udeležencem predstavili, kako se uspešno spopadati z delovnimi obveznostmi in hkrati skrbeti za svoje zdravje. Predavanja so popestrili z delavnicami in praktičnimi vajami. Govora je bilo o tem, kako uspešno obvladovati stres, ki so mu vsakodnevno izpostavljeni na delovnem mestu, o zdravem prehranjevanju, pomenu telesne aktivnosti za krepitev zdravja, o promociji zdravja na delovnem mestu in vplivu na dobro počutje zaposlenih.

Zaradi velikega zanimanja udeležencev so posebej predstavili tudi konkreten primer promocije zdravja v enem od uspešnih slovenskih podjetij. Med aktivnostmi v tem podjetju je na primer delavnica »hujšanja«, ki deluje v okviru podjetniškega kluba, organizacija pohodništva in t. i . pisarniškega fitnesa.