letni časi feminizma

Foto: Roman Šipić

 

 

O tem, kako feminizem, ki je potopljen v popularno kulturo, nima več pravega političnega konteksta in kako je za številna mlada dekleta seksualna samozavest edina, ki obstaja

 

-

 

Se mlada dekleta sploh še identificirajo s feminizmom? Kaj je feminizem v času Petdesetih odtenkov sive? Sodobni svet pred drugi spol postavlja toliko različnih vprašanj in mu ponuja toliko različnih vlog.

 

Irena Štaudohar

 

-

 

Danes ženske ne razmišljamo več o svobodi, ampak jo živimo, tudi zaradi tega, ker nam je to omogočila dolgoletna, bojevita in včasih tudi krvava dediščina boja za ženske pravice. A v resnici je realnost še vedno mačistična. Ženske smo za isto delo še vedno plačane manj kot moški. O tem je v svojem zahvalnem govoru na oskarjih govorila tudi igralka Patricia Arquette.

 

Sheryl Sandberg, ki je drugi najpomembnejši človek v Facebooku, je v svoji knjižni uspešnici Lean In zapisala, da je velikokrat sodelovala na pomembnih poslovnih sestankih, na katerih je bila edina ženska, in ugotovila je tudi, da je v te prostore, v katerih odločajo o najpomembnejših poslih v državi, tako malokrat stopila ženska noga, da tam sploh nimajo ženskih stranišč.

 

Mizoginost je vse okoli nas. Družabna omrežja so postala pravo anonimno gojišče za šovinizme in za žaljenje žensk.

 

 

 

 

 

Več kot polovica najstnic v Veliki Britaniji si želi, da bi postale manekenke, četrtina jih razmišlja o tem, da bi bile plesalke ob drogu, vse ostale pa sanjajo o tem, da bodo nekoč žene nogometašev. Ambicioznost ni več v modi.

 

 

 

 

 

V zahodnem svetu že majhne deklice oblikuje potrošniška, materialistična in tudi hiperseksualna popularna kultura. Sodobni dekliški svet je izumetničen in roza. Igrače postajajo stereotipne še bolj kot v preteklosti, mediji in televizija pa že majhne punčke spodbujajo k temu, da so obsedene s svojim videzom. Visoka moda za otroke že obrača milijone. Angleška feministka Natasha Walter v knjigi Living Dolls (Žive lutke) ugotavlja, da imajo najstnice v Veliki Britaniji povsem nerealna pričakovanja glede svoje kariere, več kot polovica si jih želi, da bi postale manekenke, četrtina razmišlja o tem, da bi bile plesalke ob drogu, vse ostale pa sanjajo o tem, da bodo nekoč žene nogometašev. Ambicioznost ni več v modi. Identiteta številnih mladih deklet temelji le na seksualni privlačnosti in za številne je seksualna samozavest edina, ki obstaja.

 

Knjiga in film Petdeset odtenkov sive je zato žal zelo dober odsev realnosti. Je to film, ki govori o seksualnih fantazijah, je to sodobna verzija Pepelke, ali pravzaprav govori o tem, da mora ženska storiti vse, kar ji zaukaže moški. Še najbolje je, če je ona devica, on pa bogat. Petdeset odtenkov je bolj slab primer za mlade punce, ki razmišljajo o svoji socialni in spolni vlogi v družbi, saj moški v tej zgodbi vedno dobi tisto, kar hoče. Knjiga le na videz govori o spolnosti oziroma sadomazohizmu, v resnici je to pripoved o šopingu. Gre za infantilno razmišljanje ženske o tem, kaj bi bilo, če bi bila poročena z milijonarjem; kaj vse bi mi lahko kupil. Oziroma kot o filmu pravi kolegica Vesna Milek, ki citira Erico Jong: »Ne moreš biti več poredna punca. Ker si pač zvezana.« Je to res to, kar hoče sodobna ženska?

 

Kje so nevrotične in zapletene ženske, ki so nekoč bile glavni gibalec literature ali filmov? Film Ni je več, posnet po romanu Gillian Flynn, vzpostavlja povsem novo zvrst junakinje. Amy (v filmu jo igra Rosamund Pike) ni pridna punca in ves čas spreminja svojo vlogo: najprej je uspešna ambiciozna umetnica, potem žena, ki postane žrtev, potem manipulatorka, igralka, ljubica, psihopatka ... Številni kritiki so zapisali, da je to mizogin film, saj naj bi govoril o psihopatski ženski, ki vedno dobi vse, kar si zaželi. Drugi spet pravijo, da gre za feminizem, saj prikazuje žensko, ki vzame stvari v svoje roke, in govori o tem, kako družba kontrolira ženske in jih pripravi do tega, da v življenju igrajo določene vloge. Kot pravi pisateljica, je feminizem zanjo to, da si dovolimo negativne junakinje. »Kar me najbolj frustrira, je ideja, da morajo ženske že po naravi vedno biti dobre in skrbne.«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Roman Šipić

 

 

Kakorkoli. Feminizem, ki je potopljen v popularno kulturo, nima več pravega političnega konteksta. Svoboda drugega spola se danes kaže le kot svoboda do potrošniškega življenja. A vendar se številne mlade feministke praktično sprašujejo, ali si slaba feministka, če imaš rada šoping, ali si slaba feministka, če uporabljaš botoks ali se poslužuješ lepotnih operacij.

 

Beseda feminizem, pravi škotska pisateljica Janice Galloway, ki je te dni v okviru festivala Fabula gostovala v Ljubljani, pomeni toliko različnih stvari. »Za nekatere je to le politično gibanje, za druge pa pomeni gledati svet skozi ženske oči. Kakšno izbiro imam kot pisateljica?«

 

Sodobni feminizem, kot menijo moderne teoretičarke, bo moral razširiti svojo perspektivo in svoje interese. Glasno podpirati vse teme v sodobni družbi, ki govorijo o humanizmu in si želijo svet spreminjati na bolje: od ekologije do pravice do istospolnih porok. Tudi solidarnost med ženskami je nekaj, kar izginja kot kraška ponikalnica. Tako imenovani sindrom čebele matice na primer govori o tem, da številne ženske, ki se znajdejo na vodilnih položajih, zelo redko pomagajo drugim ženskam. Še slabše, mnoge jih z veseljem onemogočajo. Stereotipi očitno nimajo spola.

 

Bogokletno bom vrgla v zrak še eno zelo paradoksalno tezo in počakala, da jo kdo razstreli. Svet po mojem mnenju postaja čedalje bolj mizogin tudi zato, ker na neki čuden način izginja moškost in vse njegove najboljše lastnosti, od poguma do sprejemanja odgovornosti. Anonimni infantilneži, ki po družabnih omrežjih žalijo ženske, so en tak primer slabičev, ki jim sovraštvo do žensk gladi moške frustracije. So pravi moški, ki obožujejo ženske, že ogrožena vrsta?

 

Odtenki sive so grozen knjižni ali filmski izdelek tudi zato, ker so popolnoma brez strasti. Brez kemije, fizike in biologije, če hočete. Brez ljubezni do ambicije, do svojega telesa, do romantike. Brez ljubezni med moškim in žensko.

 

A nekatere stvari so večne. Kot pravi Carrie iz Seksa v mestu: »Res je, da so moški odkrili ogenj, ampak ženske smo bile tiste, ki smo odkrile, kako se igrati z njim.«

 

 

 

 

 

 

Osem mesecev po tem, ko je odšla iz svoje vasi, se je spet znašla pred vrati družinske hiše. Ni mogla hoditi. Mučili so jo peklenski glavoboli. Zdravniki so ugotovili, da ima zaradi udarcev z glavo ob zid otečene možgane.

 

 

 

 

 

Ker je človekoljubna organizacija Misija za tuje delavce s svojo anketo ugotovila, da 30 odstotkov teh žensk spi v kuhinjah, kopalnicah, na hodnikih ali terasah, in ker je organizacija Amnesty International opozorila, da je okoli 60 odstotkov teh žensk izpostavljenih verbalnim žalitvam, 20 odstotkov pa celo telesnemu nasilju in celo spolnim zlorabam, se v ogledalu hongkonškega gospodarskega sijaja, ki se kaže v 53.000 ameriških dolarjev bruto domačega proizvoda na prebivalca, zlovešče širi senca nezaščitenih žensk, ki so iz revščine pobegnile v grozoto. Njihova življenjska izbira je najstrašnejši poraz svobode. Če bi Erviana ostala v Ngaviju, bi se lahko pridružila svojemu očetu pri gojenju čilijev, s čimer ta zasluži 250 dolarjev na leto. Triindvajsetletni Indonezijki pa se je zdel Hongkong edina pot v boljše življenje. V šoli je bila najboljša učenka in sanjala je, da bi se vpisala na fakulteto. Osem mesecev po tem, ko je odšla iz svoje vasi, se je spet znašla pred vrati družinske hiše. Ni mogla hoditi. Mučili so jo peklenski glavoboli. Zdravniki so ugotovili, da ima zaradi udarcev z glavo ob zid otečene možgane. 

 

Seveda pa Azija ni samo črno-bela slika, na kateri je na eni strani okrutna Law, na drugi strani pa nesrečna Erviana. Na Forbesovem seznamu 50 najmočnejših poslovnih žena sveta jih je 14 iz Kitajske in Hongkonga, šest iz Indije, pet iz Tajske, štiri iz Singapurja in tri s Filipinov. Prvič sta se temu elitnemu klubu pridružili tudi po ena ženska iz Mongolije in Burme, vse to pa kaže, da se lahko tudi na tej celini ženske v poslovnem svetu prebijejo v sam vrh, pri čemer preskakujejo vse ovire tradicije in neotradicionalizma, ki jim jih vse pogosteje postavljajo na pot.

 

Največ odtenkov sivega je mogoče opaziti v razviti Japonski, kjer se sicer ne dogajajo strahote, kakršne poznajo, denimo, v Indiji, kjer je moral celo sam premier Narendra Modi na začetku letošnjega leta sprožiti novo kampanjo pod geslom »Beti Bačao Beti Padhao« (»Zavaruj hčerko, izobrazi hčerko«), katere cilj je bil ublažitev neskladja med spoloma, ki je nastalo zaradi množičnih splavov nerojenih otrok ženskega spola. V nasprotju z Indijo, v kateri je več nepismenih žensk kot v vseh drugih delih sveta skupaj, sodijo Japonke med najbolj izobražene ženske moderne dobe. Po končani srednji šoli jih kar 42,5 odstotka nadaljuje šolanje. 

 

 

deli stran:

Urednica projekta Enakopravnost spolov:

KLARA ŠKRINJAR

 

Novinarji:

Zorana Baković, Barbara Hočevar, Erika Repovž,

Klara Škrinjar, Irena

Štaudohar, Peter Žerjavič

 

Zbiranje podatkov:

KLARA ŠKRINJAR

 

2015 © DELO

Fotografija:

dokumentacija dela

 

Video:

matej povše

 

Oblikovanje in digitalni razvoj:

petra bukovinski,

maša majce mesarič

 

Vodja projekta DeloData:

anuška delić

 

Urednik Delo.si:

andrej miholič