200 evrov na mesec za obvezno zavarovanje?

ZZZS bi samostojnim podjetnikom, kmetom in upokojencem prispevno stopnjo za obvezno zavarovanje zvišal za 100 odstotkov.

Objavljeno
20. maj 2011 18.27
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Ljubljana - Tako vsaj predvideva predlog strokovne službe ZZZS, ki je pripravila delovno gradivo za razpravo o spremembah osnov in višine prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Po predlogu bi se samostojnim podjetnikom, lastnikom zasebnih podjetij, kmetom, brezposelnim, ki prejemajo denarno pomoč, upokojencem in vrhunskim športnikom prispevna stopnja dvignila s 6,36 odstotka na 13,45 odstotka.

Po predlogu bi tako samostojni podjetniki, lastniki zasebnih podjetij, kmetje in vrhunski športniki vsak mesec plačevali minimalno 200,12 evrov, poroča STA.

Odločilo bo ministrstvo za zdravje

Gradivo bo zavod posredoval ministrstvu za zdravje, saj je za morebitno uvedbo potrebna sprememba zakonodaje. Kot poudarjajo, gre za predlog rešitve, kako pravičneje porazdeliti breme plačevanja prispevkov, ZZZS pa sam nima pristojnosti spreminjati prispevnih stopenj.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije gradivo še preučujejo. Ko bodo člani upravnega odbora sprejeli stališča, pa jih bodo posredovali pristojnemu ministrstvu, so zapisali v odzivu. Sicer pa na zbornici nasprotujejo vsem dodatnim obremenitvam za obrtnike ter mikro in mala podjetja, saj so zaradi gospodarske krize v zelo nezavidljivem položaju.