Predstavitvena informacija

5 točk: zakaj so naložbe kot jadranje?

Uživate na valovih na počitnicah ali pa se spominjate, kako je bilo letos na morju? Ujemite veter v svoja jadra tudi pri financah: tu je 5 skupnih lastnosti jadranja in naložb. Naj bodo izhodišče za izbiro prave smeri, optimalno hitrost in varno vrnitev v trdni pristan.

Objavljeno
09. avgust 2018 13.08
Posodobljeno
09. avgust 2018 13.10
Delo
Delo
1. Strategija
Pri jadranju je cilj tekmovalni uspeh, pri naložbah pa plemenitenje denarja. Za oboje potrebujemo najprej dober načrt. Postaviti si moramo trdno strategijo za celotno regato ali obdobje varčevanja, hkrati pa ugotoviti, koliko kratkoročnih prilagoditev bo potrebnih, da pridemo do cilja najhitreje (na vodi) ali z ustreznim donosom (v naložbah).

image
KD Skladi. Primož Cencelj iz KD Skladov je trikrat prejel naziv upravljavec leta.

2. Sodelovanje
Si predstavljate, da bi se kapitan z veliko barko podal na pot okrog sveta sam? Brez posadke zelo verjetno ne bi prišel prav daleč. Pa naložbe? Velika večina varčevalcev nima potrebnega znanja, izkušenj, pa tudi časa, da bi sama izbirala in upravljala naložbe. Investiranje brez izkušenj je kot skok na glavo v vodo, za katero ne vemo, kako globoka je. Če skočimo ob plimi, se lahko vse dobro izide. Težava pa je, ker ne vemo, ali je zdaj plima ali oseka. Zato je prvi korak, da poiščemo nasvet strokovnjaka,« opiše svet naložb upravitelj Primož Cencelj, ki v družbi KD Skladi upravlja sklade KD MM in KD Bond ter KD Corporate Bonds.

3. Zaupanje
Vloge so jasno razdeljene. »V jadralskem športu, kakršen je razred 470, tekmujeta skupaj dva posameznika, krmar in flokist. Oba morata verjeti, da je drugi član posadke ravno tako predan skupnemu cilju. Njuno delo prinaša skupne sadove, ustvarjamo situacijo 'win-win',« pravi Mitja Margon, dvakratni jadralski olimpijec (Atlanta 1996 in Sydney 2000). Enako je pri naložbah. Potrebujemo partnerja, strokovnjaka, ki je specialist za upravljanje sredstev in mu zaupamo, da nam bo svetoval pri izbiri prave naložbe.

4. Strokovnost
Tako kot je vedno najbolje sestaviti posadko z največ izkušnjami, preskušeno na tudi najbolj nemirnih morjih, je tudi pri naložbah ključna strokovnost upravljavca. Ta je tisti, ki potem krmari vlagateljevo barko proti cilju in pri tem izkorišča moč svoje ekipe za cilj, ki ga je postavil vlagatelj. »Preprosto je ostajati v povprečju, se izogibati izzivom in s tem zamujati priložnosti. Prava zgodba pa je, da si aktiven takrat, ko to prinese prednost, in da znaš ostati pasiven, če potencialna nagrada za aktivnost ne odtehta tveganja, ki jo prinese,« poudarja Primož Cencelj, ki je za svoje strokovno delo kar trikrat – v letih 2013, 2015 in 2017 – prejel priznanje za slovenskega naj upravljavca leta.

image
KD Skladi. Mitja Margon je dvakratni udeleženec olimpijskih iger.

5. Obvladovanje tveganj
Tveganje ni samo po sebi nekaj negativnega, ampak je sestavni del vsake zgodbe. Pri jadranju in naložbah moramo poznati svoje omejitve in tvegati toliko, kolikor smo pripravljeni v nekem trenutku izgubiti in si to lahko privoščimo. »Tveganje moraš postaviti na tehtnico. Včasih se zgodi, da ti uspe po naključju. Ampak dolgoročno na naključja ne računaj. Trdo delaj. Zlatnik, ki ga zaslužiš, daj v hranilnik, nato pa se bori za naslednjega. Vedno imej pred seboj cilj,« pravi Mitja Margon.


Za naložbe izberite najboljšo ekipo: prepričajte se, zakaj so KD Skladi največkrat nagrajena družba za upravljanje.