Predstavitvena informacija

501 dan nad povprečjem

Eden zgodovinsko najdaljših pozitivnih nizov, ki ga kaže zaključna cena indeksa Dow Jones, se je končal – a to še ne pomeni, da je konec tudi pozitivne zgodbe.
Fotografija: Pozitivnega trenda je konec. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pozitivnega trenda je konec. FOTO: Thinkstock


Dnevno trgovanje je (za večino) preveč stresno

Pri tehničnih kazalnikih se moramo zavedati, da jih obstaja cela vrsta, da so nekateri bolj, drugi pa manj uporabni, in da je treba tudi znati razbrati, kdaj lahko kateri sporoča uporabne informacije o naravi trga.

»Veliko vlagateljev, ki trguje izključno na podlagi tehnične analize, na daljši rok svojo strategijo spremeni, saj je dnevno trgovanje za psihično počutje zelo zahtevno. Prav tako večina svoje pozicije znotraj dneva zapira, kar pa na daljši rok ni preveč smotrno,« opisuje specifiko odločanja po tehničnih kazalcih David Zorman, upravitelj globalnega sklada skladov KD Prvi izbor, geografskega sklada KD Amerika ter sektorskih skladov KD Tehnologija in KD Vitalnost v družbi KD Skladi. »Vedeti je treba, da se večina sprememb na trgih dogaja čez noč. Tako je donos v zadnjih 25 letih, če bi delnice kupovali na začetku dneva in na koncu dneva prodali, negativen. Če pa bi delnice kupovali na koncu dneva in prodajali na začetku naslednjega, bi imeli več kot 500-odstotni donos. Seveda ti vlagatelji, ki dnevno trgujejo, izbirajo bolj nihajne zgodbe, vendar na daljši rok pristop 'kupi in drži' prinese precej boljše rezultate ter tudi precej manj stresa,« je prepričan Zorman, finančni strokovnjak, za svoje delo že leta 2010 nagrajen tudi s priznanjem za najboljšega slovenskega upravljavca v izboru Mojih financ.

Zgodovina: petkrat navzdol, trikrat navzgor

Iz kazalnikov, kakršna je primerjava zaključne cene z 200-dnevnim povprečjem, se kaže pozicioniranje vlagateljev. Za ilustracijo lahko pogledamo tudi v zgodovino in primerjamo dogodke, ki so sledili na trgih po koncu dolgih obdobij pozitivnih trendov.

Doslej je pozitiven trend neprekinjeno več kot 400 dni trajal osemkrat. Po koncu takega obdobja so se delniški trgi petkrat obrnili navzdol. V teh primerih so tečaji v šestmesečnem obdobju povprečno padli za 12 odstotkov, na 12-mesečni ravni pa je bil povprečni padec 18 odstotkov. A po drugi strani kažejo številke iz finančne zgodovine tudi tri primere, ko je bila po koncu dolgoročnega pozitivnega trenda na trgu zaznana rast. Ta je na šestmesečni ravni dosegla 15 odstotkov, na 12-mesečni pa 21 odstotkov.

Foto: KD Skladi
Foto: KD Skladi

Tehnični kazalniki ne dajejo podlage za napoved dogodkov v prihodnosti. »Konec 501-dnevnega obdobja konec junija lahko nakazuje, da se zelo pozitivno obdobje na ameriškem kapitalskem trgu končuje. Vseeno pa se zdi, da so dejstva, ki so do tega pripeljala, bolj kratkoročne narave in da pozitivne zgodbe še ni konec,« ocenjuje David Zorman. Sam razume konec obdobja predvsem kot znamenje, da smo na gospodarskem področju in hkrati tudi na delniških trgih v zelo zreli fazi ter da bodo prihodnji donosi na ameriškem trgu nižji, kot so bili v zadnjem obdobju.