IT-rešitev v oblaku.
 
 "/>
Predstavitvena informacija

Podatki in IT-storitve se neustavljivo selijo v oblak

Računalništvo v oblaku v zadnjem času zelo hitro raste. To prinaša prednosti za manjša in večja podjetja. Tudi Telekom Slovenije ponuja kopico IT-rešitev v oblaku.
 
 
Fotografija: cloud symbol combined with electronic board, concept of cloud computing
Odpri galerijo
cloud symbol combined with electronic board, concept of cloud computing

Glavna prednost računalništva v oblaku, ki ga poznamo zadnjih enajst let, je gotovo ta, da so tam shranjeni podatki dosegljivi kjerkoli in kadarkoli – potrebujemo le dostop do internetnega omrežja. Seveda so najprej varnostni inženirji v IT-oddelkih podjetij, predvsem velikih, gledali na shranjevanje podatkov v oblaku z velikimi zadržki. Ne nazadnje podjetje v tem primeru svoje podatke shranjuje in obdeluje na tujem računalniku. Zato je za razvoj tega področja zelo pomembno zaupanje. Danes so omenjeni zadržki postali zgodovina in tudi velika podjetja izkoriščajo prednosti računalništva v oblaku.



Tri osnovna področja
Kako se bo povečevala uporaba računalništva v oblaku, je težko točno napovedati. Namreč porabo za računalniški oblak je v praksi nemogoče izmeriti, tudi zato, ker si računalništvo v oblaku vsakdo razlaga po svoje. Nekateri v njegov sklop uvrščajo le osnovno infrastrukturo, ki gostuje pri ponudniku, skratka strežnike, sisteme hrambe podatkov in omrežne rešitve. Dejansko pa je to le del računalništva v oblaku, ki mu običajno pravimo infrastruktura kot storitev (IaaS). Drugi del računalništva v oblaku so programske platforme in orodja, s katerimi lahko podjetja razvijajo lastne poslovne aplikacije in rešitve v oblaku. Gre za platformo kot storitev (PaaS). Tretje področje pa so že izdelane poslovne aplikacije, ki so podjetjem na voljo na internetu kot storitve iz oblaka in sodijo v kategorijo programske opreme kot storitve (SaaS).

Javno ali zasebno
Na področju računalništva v oblaku ločimo med t. i. javnimi in zasebnimi oblaki. Prve praviloma uporabljajo manj zahtevna podjetja, ki si infrastrukturo ponudnika oblaka delijo z drugimi podjetji, ponudnik pa skrbi za njeno vzdrževanje in varovanje. Za zasebne oblake pa se odločajo podjetja z večjimi zahtevami, kjer so računalniški viri oblaka namenjeni zgolj njim.

Na področju računalništva v oblaku ločimo med t. i. javnimi in zasebnimi oblaki.
Na področju računalništva v oblaku ločimo med t. i. javnimi in zasebnimi oblaki.


Uporaba raste
Tako je računalništvo v oblaku in njegova uporaba postala prioriteta vsakega direktorja informatike. Družba Morgan Stanley je v eni od svojih novejših raziskav anketirala sto najvplivnejših šefov informatike v ZDA in Evropi ter ugotovila, da podjetja s pridom izkoriščajo računalniški oblak. Do konca letošnjega leta naj bi uporabljala že četrtino programske opreme iz oblaka (trenutno je dobro petino) v svojem programskem naboru, selitev poslovne programske opreme v oblak pa se bo nadaljevala tudi v prihodnje. Anketiranci ocenjujejo, da bi v njihovih poslovnih okoljih leta 2021 uporabljali že 44 odstotkov oblačne programske opreme v obliki SaaS.



Izberite zanesljivega partnerja
Informacije so zlato sodobnega sveta, njihovo varno shranjevanje pa ključnega pomena. Zato velja biti pri izbiri ponudnika storitev računalništva v oblaku preudaren in previden ter izbrati tistega, ki ima vrhunske reference, znanje in je zaupanja vreden. Telekom Slovenije je največji ponudnik telekomunikacijskih in IT-rešitev v Sloveniji. V sklopu rešitev, ki jih ponuja svojim poslovnim strankam, so storitev Office 365, ki temelji na računalništvu v oblaku, in drugi poslovni paketi. Office 356 vključuje 1 TB prostora za shranjevanje podatkov v oblaku z najnaprednejšo zaščito in nabor številnih programov, ki bodo občutno olajšali vaše vsakodnevno delo z dokumenti. Do njih boste lahko vedno dostopali – z različnih naprav in tudi brez internetne povezave. V Telekomu Slovenije so prepričani, da bo delo še hitreje steklo s samodejnim shranjevanjem in hkratnim urejanjem dokumentov z drugimi sodelavci. Vsi naročniki enega od poslovnih paketov prejmejo programski paket Office 365 na ključ, brez stroškov namestitve. Seveda so pri Telekomu Slovenije poskrbeli tudi za ustrezno podporo, saj vam bo ob morebitnih nadaljnjih vprašanjih in težavah na voljo zanesljiva ekipa njihovih svetovalcev.

Za varnost pri shranjevanju podatkov v oblak poskrbijo orodja, kot sta Office 365 in OneDrive for Business.
Za varnost pri shranjevanju podatkov v oblak poskrbijo orodja, kot sta Office 365 in OneDrive for Business.


Ko varnost podatkov ni pod vprašajem
Učinkovit pregled nad poslovnimi podatki je za podjetje zelo pomemben. Prav tako tudi ni vseeno, kdo vse ima dostop do teh informacij, saj so nekatere med njimi poslovno občutljive. Rešitev Office 365 omogoča, da sami določite, katere informacije so zaupne in v katere imajo lahko vpogled tudi vaši poslovni partnerji in stranke. Podatki so varno shranjeni v oblaku, za kar poskrbi program OneDrive for Business, zaščiten z najnaprednejšo tehnologijo.

Prihrani čas in denar
Zanesljivi in zadovoljni zaposleni so seveda največje bogastvo podjetja, a jih vsekakor ne gre preobremeniti, saj bodo tako izgubili delovni zagon. Hkrati pa je žal včasih nujno, da število zaposlenih minimaliziramo, pri tem pa potrebujemo delovne procese, ki potekajo hitro in zanesljivo. Pri vsem naštetem delo olajša rešitev Office 365, saj je delo tako opravljeno hitreje, zaposleni pa se lahko posvečajo pomembnejšim nalogam.


 
www.telekom.si/poslovni