Odličen preizkus samega sebe in svojega dela

Euroskills 2018: Tekmovanje je tudi priložnost, da ugotoviš, kako se znajdeš pod velikim pritiskom, pravi cvetličarka Brigita Klinar

Objavljeno
05. november 2018 10.00
Posodobljeno
06. november 2018 11.59
Brigita Klinar na letošnjem tekmovanju Euroskills. Foto Roland Szadai, Euroskills
»Tekmovanje Euroskills je neverjetna in nepozabna izkušnja. Dobila sem nova znanja, spoznala nove ljudi in srečala veliko znancev s podobnih tekmovanj. Preučila sem nove tehnike in znanja sotekmovalcev in odkrila nekaj napak pri svojem delu, ki jih bo treba odpraviti,« je strnila svoje vtise s tekmovanja Euroskills 2018 tekmovalka s področja cvetličarstva Brigita Klinar, ki je osvojila medaljo za odličnost.

Letošnje tekmovanje Euroskills, ki se ga Slovenija udeležuje že deset let v organizaciji Centra RS za poklicno izobraževanje, je potekalo konec septembra v Budimpešti, udeležilo pa se ga je 500 mladih strokovnjakov iz 28 držav, ki so se pomerili v 36 poklicnih panogah. Med njimi je bilo tudi 12 slovenskih tekmovalcev, ki so svoje spretnosti prikazali v kuharstvu, strežbi, slikopleskarstvu, aranžerstvu, cvetličarstvu, kamnoseštvu, IKT, mehatroniki, pohištvenem in stavbnem mizarstvu.


Devet mesecev trdih priprav


»Pozabljeni so bili devetmesečno trdno delo, garanje in vsa slaba volja s priprav. To tekmovanje je bilo moje zadnje v času šolanja in lep zaključek enega obdobja v mojem življenju. Medalja za odličnost, ki je dokaz, da delam dobro in kakovostno, pa je vrhunski dosežek v tako močni konkurenci,« je povedala Brigita, ki končuje program hortikulture na višji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju in piše diplomo. Prej je bila dijakinja te šole v programu 3+2, najprej je končala triletni program cvetličarja in nato še dveletni hortikulturnega tehnika.

Tekmovanja Euroskills se je udeležila z mentorico Ano Sotošek, diplomirano inženirko agronomije in hortikulture, ki na isti šoli poučuje strokovne predmete in praktični pouk, ter sodnikom na tekmovanju Marjanom Planinškom, cvetličarskim mojstrom in direktorjem cvetličarne Rožcar v Domžalah in Kamniku. Z mentorico, ki je z njo intenzivno delala celotne priprave, jo usmerjala, podpirala in poskušala iz nje izvleči kar največ, sodeluje že osem let. Odlično je sodelovala tudi s sodnikom, s katerim so reševali morebitne dvome in vprašanja o delu, pripravljal ji je tudi simulacije dela s tekmovanja in podobno.

image
Ana Sotošek, mentorica Foto osebni arhiv


Ana Sotošek,učiteljica in mentorica
»Če želiš tekmovati na tako visoki ravni, so potrebne večletne priprave, ki tudi zahtevajo ogromno dela. Z Brigito delava že osem let. Na tekmovanju mora biti nastopajoči pozoren na vse splošne zahteve pri delu s cvetjem, upoštevati barvno razporeditev, razmerje oblik, gibanje, velikost. Pozoren pa mora biti tudi na čistočo, kar pomeni, da cvet ne sme biti zlomljen, na očiščeno zelenje itn. Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju tudi sicer veliko sodelujemo z gospodarstvom. Za tekmovalce je to zelo velika priložnost, za Brigito se poteguje več delodajalcev, imela bo izbiro.«


Tekmovalci na Euroskillsu za naloge izvedo šele tik pred tekmovanjem. Cvetličarji so morali v treh dneh ustvariti šest izdelkov, vsak dan po dva, za štiri izdelke so izvedeli ob prihodu, za dva pa na dan tekmovanja. Iz cvetja, ki je bilo pripravljeno, in z natančno predpisanim orodjem so morali v omejenem času oblikovati namizno dekoracijo, dekoracijo v prostoru, venček, v roki vezan šopek, dekoracijo telesa in poročni šopek.


Ostala bo zvesta cvetličarstvu


»Tekmovanje je odlična priložnost, da se spoznaš, kako delaš in kako se znajdeš pod velikim pritiskom. Je nadgradnja dela v cvetličarni in izpopolnjevanje strokovnega znanja,« pravi Brigita, ki se je med šolanjem redno udeleževala najrazličnejših florističnih tekmovanj v Sloveniji in tujini ter dosegala visoka mesta. Vsako je bilo zanjo nov ustvarjalni izziv, nova izkušnja, prineslo ji je napredek na strokovnem področju in osebnostno rast.

image
Marjan Planinšek, sodnik Foto Franc Demšar


Marjan Planinšek, cvetličarski mojster in sodnik
»Kot sodnik pri Euroskillsu sem sodeloval že tretjič, tudi sicer sem zelo aktiven pri mentoriranju mladih, sem tudi podpredsednik sekcije cvetličarjev in mentorjev pri Obrtni zbornici Slovenije. Priprave so zahtevne. Levji delež opravita mentor in tekmovalec, sodnik pa ju usmerja na prave poudarke, nadzira priprave ter sproti dela analize. Najboljši tekmovalci so tisti, ki znajo združiti dobro idejo, kakovostno izvedbo in v izdelek vložijo znanje in svojo energijo. Pri tem morajo biti spretni in hitri. Ko dobijo nalogo, morajo zelo hitro narediti načrt. Med pripravami mladi tekmovalci spoznajo, kako potekajo delovni procesi v podjetju. Vsak delodajalec si želi zaposliti dober kader in najboljši na tekmovanjih nimajo težav z iskanjem zaposlitve.«


Na Sloveniaskills 2018 je osvojila prvo mesto in tako postala slovenska predstavnica na Euroskillsu v panogi cvetličarstvo. Pravi, da se je za udeležbo odločila, ker obožuje svoje delo, adrenalin in preizkušanje same sebe, poleg tega pa lahko tako velik izziv in noro življenjsko izkušnjo doživiš samo enkrat: »V spominu sta mi ostali tudi veselje in zadovoljstvo ob izdelavi dobrega izdelka. Napake, ki sem jih naredila, se verjetno ne bodo ponovile oziroma jih bom prej odkrila in odpravila.«

image
Velikorat je bilo napeto, tekmovalec mora biti spreten in hiter. Foto Miha Kolar


Zelo jo veseli, da je bila del vrhunske slovenske ekipe tekmovalcev, s katerimi so se res dobro ujeli, skupaj so trepetali, se jezili in se veselili drug z drugim. Odloča se še, v katero smer jo bo zanesla pot, trenutno še dela prek študentskega servisa v cvetličarni v Velenju, kjer je opravljala prakso in usvojwila prva znanja v poklicu. Pravi, da ima kar nekaj priložnosti za zaposlitev. Išče primerno delovno okolje, kjer bi se zaposlila in uživala v svojem poklicu. Vsekakor pa bo ostala zvesta cvetličarstvu.