Rdeča nit letošnjih Podjetniških zvezd bodo kadri

V ospredje bomo postavili podjetja, ki z najrazličnejšimi ukrepi dosegajo, da so zaposleni pri njih zadovoljni, celo srečni.
Fotografija: Vse pogosteje je bolj kot plača za talente pomembno, v kakšno delovno okolje prihajajo. FOTO: Shutterstock/
Odpri galerijo
Vse pogosteje je bolj kot plača za talente pomembno, v kakšno delovno okolje prihajajo. FOTO: Shutterstock/

Iz zadnje ankete o napovedih zaposlovanja, ki jo med delodajalci z najmanj deset zaposlenimi na pol leta opravlja zavod za zaposlovanje, izhaja, da se s pomanjkanjem ustreznih kadrov za zaposlitev sooča več kot 43 odstotkov podjetij. Še veliko bolj kritične so razmere v velikih podjetjih, kjer ima težave pri iskanju delavcev 61 odstotkov delodajalcev. V podjetjih so napovedali, da bi v letošnjem prvem polletju zaposlili 31.000 delavcev. To je približno 9000 več kot leto pred tem. Takrat se je s težavami pri iskanju kadrov srečevalo 33 odstotkov delodajalcev, med velikimi podjetji je bilo takšnih 53 odstotkov.

Ti podatki in spremembe v strukturi zaposlenih – generacije, ki vstopajo na trg dela so čedalje manjše, na drugi strani pa se v številnih podjetjih hitro veča delež starejših delavcev, kar prinaša različne izzive – so nas spodbudili, da v novi sezoni Podjetniških zvezd v ospredje postavimo kadre. Pravzaprav, kako najboljše privabiti v podjetje ter jih motivirati, da ga že ob prvi priložnosti ne bodo zapustili.



Vse pogosteje je bolj kot plača za talente pomembno, v kakšno okolje prihajajo, kakšni so medsebojni odnosi v podjetju, ali bodo na delovnem mestu lahko izkoristili vse svoje potenciale in razvili svoje talente, ali bo njihovo delo spoštovano, razmerje med delovnim in prostim časom pa ustrezno.

V ospredje bomo torej postavili podjetja, ki se lahko pohvalijo z izjemno organizacijsko klimo, ki z najrazličnejšimi ukrepi dosegajo, da so zaposleni pri njih zadovoljni, celo srečni. Vodje (s podporo lastnikov) v teh podjetjih se zavedajo, da so le takšni zaposleni lahko zavzeti in inovativni, kar je ključno za razvoj, napredek, pogosto pa tudi za obstoj podjetja.

Prvi članek o kadrih v okviru Podjetniških zvezd 2018 bomo objavili v četrtek.

Komentarji: