Sosedi s skupnimi močmi za praktično poklicno usposabljanje

Konzorcij partnerjev razvija in preizkuša ukrepe proti pomanjkanju usposobljene delovne sile.

Objavljeno
01. oktober 2018 07.00
Posodobljeno
01. oktober 2018 07.00
Varilcev manjka tako v Sloveniji kot v Avstriji. FOTO Jožže Suhadolnik
B. K.
B. K.
Varilci so deficitarni poklic tako v Sloveniji kot v Avstriji. Da bi mlade motivirali za vajeniške poklice, so partnerji z obeh strani meje predstavili Interreg projekt Innovet, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj.

Projekt spodbuja razvoj inovativnih rešitev s sodelovanjem partnerjev iz izobraževanja, gospodarstva in politike. Osredotočil se bo predvsem na širitev praktičnega usposabljanja v pilotnih razredih, pa tudi na informacijske kampanje, pedagoško in praktično usposabljanje bodočih inštruktorjev vajencev ter vključevanje inovativnih pristopov, kot je e-učenje. Izboljšal naj bi sistem dualnega usposabljanja in tako odločilno dolgoročno odpravil pomanjkanje usposobljene delovne sile v gospodarstvu na obeh straneh meje.

»Ker gre za čezmejni problem, je strateško pomembno, da se z njim spoprimemo združeno v okviru evropskega sodelovanja, da bomo vsi lahko še naprej konkurenčni na globalnem trgu,« poudarjajo na štajerski gospodarski zbornici. Pobudnik projekta je bila Advantage Austria Ljubljana, avstrijska gospodarska zbornica v Ljubljani.