Že tretje leto zapored iščemo podjetja prihodnosti

Za Delove podjetniške zvezde bomo nominirali deset podjetij, zmagovalec bo razglašen 7. novembra na Brdu pri Kranju.

Objavljeno
16. maj 2019 06.00
Posodobljeno
16. maj 2019 06.00
Stojan Petrič, predsednik strokovne komisije in predsednik uprave FMR, Iztok Stanonik, direktor Polycoma iz Škofje Loke, ob lanskem prejemu prestižnega kipca Delova podjetniška zvezda, ter Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladov in član strokovne komisije, ki je izbrala zmagovalca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana – Medijska hiša Delo tudi letos, že tretje leto zapored, nadaljuje projekt Delove podjetniške zvezde (DPZ), v okviru katerega smo lanskega novembra že drugič podelili prestižni kipec, ki ga je prejelo podjetje Polycom iz Škofje Loke. Leta 2017 je kipec prejelo trboveljsko podjetje Dewesoft.

Naj spomnimo, da pa smo zvezdi po izboru bralcev, podjetju Vasco iz Šenčurja, podelili priznanje. Naša lanska zvezda, podjetje Polycom, proizvaja 800 izdelkov za avtomobilsko industrijo, kar pomeni, da ima vsak avtomobil vgrajen najmanj en njihov izdelek. Za kupce razvijejo izdelek in zahtevna orodja za brizganje. Če želijo uspeti na zasičenem svetovnem trgu, imajo le eno možnost – biti dobri ter imeti vrhunske kompetence in odlično organizacijo poslovanja. Ker jim to uspeva, so bili izbrani za Delovo podjetniško zvezdo. Komisijo je Polycom prepričal z rastjo poslovanja, usmerjenostjo v digitalizacijo, uspešnim poslovanjem na zahtevnem svetovnem avtomobilskem trgu, vlaganjem v izobraževanje zaposlenih in potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja.

Med nominiranimi podjetji so bili lani poleg dobitnika nagrade, podjetja Polycom iz Škofje Loke, ter prejemnika priznanja po izboru bralcev, podjetja Vasco iz Šenčurja pri Kranju, še Acies Bio, D.Labs, Labena, MI Elektronika, Mineralka, Pipistrel, Resalta in Solis Straža.

 

Poslovni modeli za nove razmere


Delove podjetniške zvezde je projekt, v okviru katerega bomo predstavili deset izbranih malih in srednjih podjetij, le enemu od njih pa bomo po izboru strokovne komisije podelili naziv Delova podjetniška zvezda leta. Od danes pa do novembra boste vsebine, povezane s projektom, lahko prebirali ob četrtkih v časopisu Delo in ob petkih v Delovi prilogi Svet kapitala ter seveda na naši spletni strani. Projekt se bo končal z gala dogodkom 7. novembra na Brdu pri Kranju. Medijska hiša Delo bo pred podelitvijo v okviru projekta organizirala tudi strokovne panele.

Letošnja rdeča nit projekta so poslovni modeli prihodnosti, to je strategije, ki jih podjetja uporabljajo za ohranjanje in utrjevanje svojega položaja na trgu, predvsem tista, ki v svojih poslovnih modelih sledijo trajnostnemu razvoju, krepijo inovativnost in vpeljujejo koncept pametnih podjetij. Poslovni modeli so različni, usmerjeni v inovativne načine iskanja virov financiranja za svoj razvoj, implementacijo trajnostnega razvoja, kjer s svojim poslovnim modelom upoštevajo vse deležnike, tako stranke, zaposlene, partnerje kot tudi bližnjo in širšo lokalno skupnost ter okolje. Obenem imajo inovativne pristope pri izboljšanju produktov in storitev, prodaje ter optimizacije svojih poslovnih procesov.

image
Nominiranci za Delovo podjetniško zvezdo 2018 na slavnostni prireditvi novembra lani na Brdu pri Kranju. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Na koncu bo odločila strokovna komisija


Izbor desetih nominirancev bo opravljen na podlagi podatkov, ki jih bo pripravil strokovni partner projekta, Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Med njimi bomo izbirali podjetja, ki so poleg že omenjenega inovativna, izvozno in razvojno naravnana, imajo najmanj tri milijone evrov letnih prihodkov, najmanj pet zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa mora znašati najmanj 35.000 evrov. Po koncu predstavitev vseh nominiranih podjetij bo potekalo tritedensko glasovanje bralcev, ki bodo glasovali za svojega favorita – ta bo prejel posebno plaketo.

Zmagovalca, Delovo podjetniško zvezdo, bo izbrala strokovna komisija pod vodstvom njenega predsednika Stojana Petriča, predsednika uprave družbe FMR in predsednika nadzornega sveta družbe Kolektor Holding, v njej pa so še ekonomist Dušan Mramor, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, predsednik uprave KD Skladov Luka Podlogar in Iztok Novak, direktor podjetja Polycom, ki je bil Delova podjetniška zvezda 2018, ter predstavniki uredništva.
 

Srečanje vseh dosedanjih nominirancev


Projekt Delova podjetniška zvezda je medijska hiša Delo letos nadgradila s srečanjem do zdaj nominiranih podjetij, s ciljem izmenjave znanja in praks med podjetji, ki so uspešna na različnih področjih.

image
Prvo srečanje nominiranih podjetij za Delovo podjetniško zvezdo je gostila družba Kolektor v Idriji. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zbrani so se na srečanju, ki je potekalo konec marca v prostorih gostitelja, koncerna Kolektor v Idriji, seznanili s tem, kako se v koncernu lotevajo izzivov digitalizacije. Tega so se lotili pred dobrima dvema letoma, najprej z ustanovitvijo sklada tveganega kapitala Kolektor Ventures, nato še z vzpostavitvijo internega industrijskega pospeševalnika Kolektor Labs. Ekipa mladih talentov danes deluje kot Kolektor Digital in s prebojnimi rešitvami za pametne tovarne prihodnosti gradi četrti poslovni steber koncerna.