Gradbeništvo v Sloveniji z nadpovprečnim prispevkom v gospodarstvu

Sektor k ustvarjeni bruto dodani vrednosti v EU v zadnjem desetletju prispeva od pet do šest odstotkov.
Fotografija: Leta 2020 je gradbeništvo imelo največjo moč na Finskem. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Leta 2020 je gradbeništvo imelo največjo moč na Finskem. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Gradbeni sektor k ustvarjeni bruto dodani vrednosti v EU prispeva od pet do šest odstotkov, ugotavlja Eurostat. Po padcu tik nad pet odstotkov v času finančne krize od leta 2017 vseskozi raste in je leta 2020, ko so na voljo zadnji dostopni podatki, ustvaril 5,6 odstotka bruto dodane vrednosti v EU.

image_alt
Digitalizacija je edina možnost za konkurenčnost gradbeništva

Prispevek gradbeništva v Sloveniji je vseskozi nad povprečjem EU, vendar pa v zadnjih dveh opazovanih letih stagnira, generiral je šest odstotkov celotne ustvarjene bruto dodane vrednosti pri nas. Podatki statističnega urada za prva tri četrtletja lanskega leta tudi kažejo na minimalni prispevek gradbeništva k rasti BDP v primerjavi z letom prej.

image_alt
V zbornici želijo ukrepanje vlade po vzoru tujih držav

Leta 2020 je gradbeništvo imelo največjo moč na Finskem, v Litvi, Romuniji, na Poljskem, v Avstriji in Latviji, kjer je k ustvarjeni bruto dodani vrednosti države prispevalo sedem odstotkov ali več.

Dejavnosti v povezavi z nepremičninami so leta 2020 generirale 11,3 odstotka ustvarjene bruto dodane vrednosti v EU, v Sloveniji je bil ta delež med najmanjšimi, in sicer 7,4 odstotka.

Preberite še:

Komentarji: